Borsaya yeni bir soluk

Marmara ÜPAK kuruluyor

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, tüm Marmara Bölgesi’ndeki katılmak isteyen il ve ilçe borsalarımızın katılımıyla ortak bir şirket kurduklarını açıkladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Öztürk, kurdukları Marmara ÜPAK şirketinin yeni harman dönemine yetişeceğini belirtti.

Ürün Piyasası Araştırma Kurumu (ÜPAK)’na yeni bir soluk getirdiklerini açıklayan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk gazetemizin sorularını yanıtladı. İçerisinde İstanbul, Bursa gibi büyük iller başta olmak üzere birçok il ve ilçe borsalarının bir araya gelmesiyle birlikte Marmara ÜPAK şirketini kurduklarını bildirenÖztürk; “Lisanslı depolardaki mallar, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın elektronik satış platformu üzerinden alınıp satılıyor. Bu alım satımlarda, alım satım emirlerini direkt üretici ya da tüccar ve sanayici bu platforma girebiliyordu. Önümüzdeki harman döneminde araya, aracı kurumlar girecek. Bu sistem, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki hisse alım satımlarını, direkt olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na emir olarak girilemiyor, aracı şirketlere alım satım emirleri veriliyor, onun koordinasyonuyla yönetilmesi gibi bir sistem. Burada da bu sistem kuruluyor. Adına da Ürün Piyasası Araştırma Kurumu (ÜPAK) deniyor.  Bölgesel olarak, bunun bir tık ilerisinde vadeli opsiyon satışları, senet saklama, vadeli opsiyon satışlarının altyapısı ile ilgili bir çalışma. Burada, buna emirler de dahil olacak. Güney Marmara’da ciddi bir lisanslı depolama kapasitesi var. Biz de bu yapıyı, ilk başta Trakya’da kuralım dedik, ama yapıyı büyütmekte fayda var. Alan ne kadar genişlerse, o kadar daha iyi oluyor. Tüm Marmara Bölgesi’ndeki katılmak isteyen il ve ilçe borsalarımızın katılımıyla, bir tane şirket kuruyoruz. Bunun da adına Marmara ÜPAK dedik. Bu yapının içerisinde İstanbul, Bursa gibi büyük illerimiz de var. Bu şirketin kurulumuyla ilgili faaliyetler şu anda devam ediyor. Harman dönemine kadar yetiştirmemiz gerekiyor. Hızlı bir şekilde, hayırlısıyla yetiştireceğiz” dedi.

Ticaret Borsasi 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Borsaya yeni bir soluk | Edirne Ahval Gazetesi

DEPOLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 80

Diğer yandan depoların doluluk oranlarıyla ilgili de bilgi veren Öztürk; “Şu anda doluluk oranımız, hemen hemen yüzde 75-80 seviyelerinde. Bu dönemde açıkçası satışları bekliyoruz. Çünkü bir taraftan da harman dönemine kadar siloların boşalması gerekiyor. Diğer yandan depolarımızın bir kısmını TMO’ya da kiralıyoruz. Lisanlı depoculuk şeklinde değil, kiralama şeklinde, orada zayiat verilmesin diye toprak altındaki malları çekiyorlar. Bir taraftan da siloların boşaltılıp önümüzdeki yıla da hazırlanması gerekiyor. Mutlaka bakanlıkta da bu konu değerlendiriliyordur. Bir şekilde en azından depolarımızın yüzde 60-70’lik kısmını boşaltmamız lazım. Yeni harman dönemine, en azından 40-45 bin ton kapasite boşluğuyla girmemiz gerekiyor. Bu senenin özelinde Toprak Mahsulleri Ofisi, çok fazla mal aldığından dolayı çok fazla depo ihtiyacı oluştu. Yıllara göre bu ihtiyaç değişkenlik gösteriyor” diye konuştu.

EN İYİ DEPOLAMA HİZMETİ EDİRNE TİCARET BORSASI’NDA

Depolardaki ürünlerin ciddi şekilde korunduğunu da açıklayan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk; “Sıhhi depolama şartlarında, mal girerken ilaçlamasını yapıyoruz. İlaçlama yapıldığından dolayı, belirli bir süre böceklenme ile ilgili sorun olmuyor. Çelik silolarımızın içerisinde ısı propları var. Bunlar içerideki malın ısısını ölçüyor. Isı arttığında, belirli bir ısı noktasında böcek faaliyeti artıyor. Diğer taraftan bağıl neminde bozulma oluyor. Isındığını gördüğümüz anda dışarıdaki bağıl nem düşükse, alttaki fanlarımızla havalandırıyoruz. Herhangi bir böcekle ilgili faaliyet oluştuğunu tespit edersek, tekrar ilaçlama da yapıyoruz. Yani şu anda dünyadaki en iyi standartlarda depolama hizmeti veriliyor” ifadelerine yer verdi. Damla GÖÇ AKYÜZ

tmo dan lisansli depoculuk sistemi h144392 0ae34 | Edirne Ahval Gazetesi
Borsaya yeni bir soluk | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu