Süper Kupa’da pankart ve tişört krizi

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Al-Awwal Park’ta 29 Aralık saat 20.45’te oynanması planlanan ve Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki Süper Kupa mücadelesi, takımların “Yurtta sulh, cihanda sulh” yazılı pankart ve üzerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin bulunduğu cumhuriyetin 100’üncü yılına özel antrenman tişörtleri ile sahaya çıkmasına Suudi yetkililerin izin vermemesi sonucunda ertelendi.

29 Aralık tarihinde saat 20.45’te Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Al-Awwal Park’ta oynanması planlanan Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki Süper Kupa mücadelesi, takımların “Yurtta sulh, cihanda sulh” yazılı pankart ve üzerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin bulunduğu cumhuriyetin 100’üncü yılına özel antrenman tişörtleri ile sahaya çıkmasına Suudi yetkilileri tarafından izin verilmemesi sonucu tarihe ertelendi. İddiaya göre Suudi yetkilileri söz konusu pankart ve antrenman tişörtlerinin giyilmesine izin vermedi. Suudi yetkililerin maç öncesi İstiklal Marşı’nın yanında Suudi Arabistan milli marşının okunmasını istedikleri de iddialar arasında.

Yaşanan pankart ve tişört krizine yurdun dört bir yanından vatandaşlar yoğun tepki gösterdi. Sosyal medya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygısızlık yapıldığı için maça çıkılmaması gerektiğini belirten paylaşımlarla çalkalandı.

6 SAATLİK TOPLANTI SONUCU ERTELEME KARARI ALINDI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tarafından, yaşanan krize yönelik yaklaşık 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından TFF, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinden maçın ertelendiğine dair ortak açıklama yayınlandı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz.”

Maçın ertelendiğine dair açıklanmanın yapılmasının ardından kulüpler Suudi Arabistan’da bulundukları otelden ayrılarak Türkiye’ye döndüler.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından bilgi kirliliği yaşanmaması adına olayla ilgili açıklama yayınlandı. Yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “2023 Turkcell Süper Kupa müsabakasının en iyi teklifi veren Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması, tamamen kulüpler ve TFF tarafından ortak bir kararla belirlenmiş ve organize edilmiştir. Ortak kararın ardından maçın 29 Aralık 2023 TSİ 20.45’te oynanması planlanmıştır. Maç organizasyonun öncesinde TFF ile Suudi Arabistanlı yetkililer arasında sahada ve tribünlerde uyulacak kurallara ve esaslara ilişkin 20 Ekim 2023’te bir protokol üzerinde mutabakata varılmıştır. Sözleşmede FIFA, AFC, UEFA ve diğer uluslararası futbol düzenleyici ve yönetici kuruluşların kurallarının geçerli olacağı belirtilmiştir.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİN YAZILI OLDUĞU PANKARTLARLA ÇIKMA TALEPLERİ DAHA ÖNCEDEN İLETİLDİ

TFF ve Suudi Arabistan yetkilileri, söz konusu müsabakanın bir milli maç olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması dolayısıyla İstiklal Marşı okunması ve Türk bayraklarının kullanılmasına yönelik uzlaşıya varmışlardır. Kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkma taleplerinin TFF ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep etmişlerdir.

Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir. Bu gelişmeler neticesinde Türkiye kamuoyunda konu sosyal medyada gündeme gelmiş ve konuyla ilgili dezenformasyon üretildiği tespit edilmiştir. Devletimizin kurumlarına ve milletimizin değerlerine yönelik tasvip edilmesi mümkün olmayan hakaretamiz ifadelerin kullanıldığı görülmüştür.” Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu