Vatandaşın gözü yeni asgari ücrette

“İşletmelerin dayanacak takatleri kalmadı”

Milyonları ilgilendiren yeni asgari ücret için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün 2’nci kez toplanıyor. Geçen yıl yapılan artış oranından daha yüksek bir artış oranı beklemediğini söyleyen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, işletmelerin asgari ücret artışlarından dolayı zorlandığını belirtirken, ürün ve maliyetler değerlerinin de asgari ücret artış oranında artacağının altını çizdi.

Türkiye’deki çalışan kesimin ve işletmelerin büyük bir kısmını ilgilendiren asgari ücret için ilk Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı, 11 Aralık tarihinde gerçekleştirilmişti. İlk toplantıda asgari ücret rakamına dair bir konu yer almazken, asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ilk komisyon toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak; “2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir” şeklinde konuşmuştu.

WhatsApp Image 2023 12 17 at 15.55.02 | Edirne Ahval Gazetesi
Vatandaşın gözü yeni asgari ücrette | Edirne Ahval Gazetesi

MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ ASGARİ ÜCRET İÇİN İKİNCİ RANDEVU BUGÜN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Komisyon toplantısında işçi tarafını temsilen katılan 5 kişilik heyete Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen katılacak olan 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetine ise Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık yapacak. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri tarafından enflasyon, alım gücü ve istihdam gibi ekonomik rakamsal veriler ile raporların sunulması bekleniyor. Taraflar, toplantıda ara zam rakamlarına dair pazarlık da yürütecek.

“ASGARİ ÜCRETTE YÜKSEK BİR ZAM BEKLENTİSİNDE DEĞİLİM”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, asgari ücret görüşmelerini değerlendirerek, artışın düşük oranda gerçekleşmesi durumunda ürün ve maliyetlerinde de düşük artışlar yaşanacağını kaydetti. Irmak; “Asgari ücret belli olsun bu zamlar o zaman konuşulur. Ben geçen yılki gibi çok yüksek oranda bir artış olacağını düşünmüyorum. Benim üyelerimin yüksek asgari ücretlere dayanacak takati kalmadı. Yeni kurulan şirketler olduğu gibi, işini kaybetmeyi düşünen, küçülmeyi düşünen üyelerimiz de var. Bunlar işletme giderleri, işçi maliyetlerinin düşüklüğüne de bağlı. Temennim, enflasyon canavarı bir an önce frenlenir, 2024’ün ikinci yarısına kadar. Bu sayede iş verenler de biraz nefes almış olur. Ben bu asgari ücrette yüksek bir zam beklentisinde değilim. Eğer yüksek bir zam yapılmazsa diğer ürün ve maliyetlere de büyük zam yapılmaz. Bu sayede ülkeye huzur ve istikrar gelir diye düşünüyorum. Benim beklentim bu doğrultuda” dedi. Adem Batuhan SEVER

WhatsApp Image 2023 12 17 at 15.54.19 | Edirne Ahval Gazetesi
Vatandaşın gözü yeni asgari ücrette | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2023 12 17 at 15.54.57 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Vatandaşın gözü yeni asgari ücrette | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu