İşçiler Edirne’den ses yükseltti

‘Vergide adalet, insanca yaşayacak ücret’

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri Saraçlar Caddesi’ndeki PTT’nin önünde bir araya gelerek her bir ağızdan ‘gelirde adalet, vergide adalet, insanca yaşayacak ücret’ diyerek DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımlarıyla taleplerini ifade ettiler. Düzenlenen eylemde konuşma yapan Çerkezoğlu, “Her yıl DİSK olarak yeni bir rakam önerisi de paylaşıyoruz. Ama ilk defa bu yıl artık asgari ücrette rakamların peşinde koşmayacağız. O nedenle de bir rakam önerimiz yok” diyerek TBMM’ye sunduklarını 5 maddeli kanun teklifinden bahsetti.

Asgari ücret görüşmelerinin başladığı bu günlerde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) düzenledikleri eylemlerle meydanlardan taleplerini duyurmaya devam ediyor. Edirne’de dün Saraçlar Caddesi PTT binası önünde bir araya gelen DİSK üyeleri, hep bir ağızdan ‘gelirde adalet, vergide adalet’ sloganları attılar. Düzenlenen eyleme katılan ve basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu; “Bugün Edirne’den yaktığımız bu ateş, yarın Kırşehir, daha sonra sırasıyla Mersin, Antalya, İzmir, Artvin, Eskişehir, İzmit, Bursa ve İstanbul olmak üzere ülkemizin dört bir yanında devam edecek ve taleplerimiz yerine gelene kadar alanlarda, meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Edirne’den başlayan bu mücadele, Edirne’den Artvin’e, Kırşehir’den Mersin’e, Adana’dan İstanbul’a Ankara’ya kadar, tüm Türkiye’de bütün işçi arkadaşlarımızla, tüm çalışanlarımızla, tüm emeklilerle, tüm emekçilerle bütün halkımızla buluşarak büyüyecek” diyerek eylemlere devam edeceklerini söyledi.

DİSK’TEN 5 MADDELİK KANUN TEKLİFİ

TBMM’ye ana muhalefet partisi aracılığı ile 5 maddelik kanun teklifi sunduklarını söyleyen Çerkezoğlu; “Adaletli bir vergi sistemi istiyoruz ve bunun için de 5 maddelik bir kanun teklife hazırladık, meclise sunduk, ana muhalefet partisi de bizim kanun teklifimizi meclise soktu. Ülkedeki bütün siyasilere, meclisteki 600 milletvekiline, DİSK tarafından adil bir vergi sistemi için, yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi için hazırladığımız 5 maddelik kanun teklifini, oybirliği ile meclisten geçirin diyoruz. Vergi yükümüzün bir nebze azalmasını, bir nebze nefes almamızı sağlayacak bir düzenlemenin meclisten geçmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

WhatsApp Image 2023 12 11 at 15.23.59 | Edirne Ahval Gazetesi
İşçiler Edirne’den ses yükseltti | Edirne Ahval Gazetesi

Adaletin sağlanması için asgari ücretin belirlenmesinin önemli olduğunun da altını çizen Çerkezoğlu; “DİSK olarak diyoruz ki; asgari ücret Türkiye’de ortalama ücret. Gelirde adalet dediğimizde, asgari ücretin belirlenmesi çok önemli. Asgari ücretin ve bütün ücretlerin gerçek enflasyon karşısındaki kaybı giderilmelidir. Gerçek enflasyondan kastedilen; bu ülkede, TÜİK’in açıkladığı son derece yanlış TÜİK enflasyonu değil, gerçek enflasyon. 2 gün önce bir rapor yayınlandı; bütün dünyada OECD ülkeleri içerisinde, resmi enflasyon rakamlarıyla birlikte en yüksek gıda enflasyonunun olduğu ülke Türkiye. Yani dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşadığımız bu ülkede asgari ücretin ve diğer ücretlerin, gerçek enflasyon karşısındaki kaybının giderilmesi, o çok övündükleri büyümeden, milli gelir artışından payını alması asgari ücretin, bir işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret olarak belirlenmesi ve açlık sınırı, yoksulluk sınırı rakamları ortada, en azından Türkiye’de iki kişi çalıştığı zaman eve yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmelidir diyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

“BU YIL, İLK KEZ BİR RAKAM SÖYLEMEDİK”

DİSK olarak bu yıl ilk defa herhangi bir asgari ücret tutarı tavsiyesinde bulunmadıklarını bildiren Çerkezoğlu bu durumun sebeplerini de basın mensuplarına açıkladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu; “Bu yıl, ilk kez bir rakam söylemedik. DİSK olarak biz, asgari ücret tespit komisyonu masasında değiliz. Tabi bu kadar önemli bir konuda, yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Araştırma dairemiz DİSK-AR’ın gelenekselleşmiş raporlarını paylaşıyoruz ve bir rakam önerisi de hesaplayıp da kamuoyu ile paylaşıyorduk. Fakat gerçekten o kadar yüksek enflasyonlu bir sürece girdik ki bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamadığımız bir sürecin içerisindeyiz. Dolayısıyla, bizim Aralık ayında söyleyeceğimiz bir rakam, zamlı asgari ücreti alacağımız 1 Şubat’a kadar uçup gidecek. O neden biz, artık asgari ücrette rakamların peşinden koşmak istemiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. İşçinin ailesi ile yaşayabileceği bir ücret olsun istiyoruz. Türkiye’de hala asgari ücret tek bir işçi üzerinden hesaplanıyor. Oysa hepimizin bir ailesi var. Bir işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir ücret olması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

2024 yılında asgari ücret olarak verilmesi planlanan tutarlar hakkında yorum da yapan Çerkezoğlu;  “Kamuoyunda çeşitli rakamlar konuşuluyor, çok önemli bir gündem çünkü. Ama bu konuşulan rakamların, olması gerekenin çok uzağında olduğu çok açık. Bir geçim ücreti dediğimizde, yüksek enflasyon karşısındaki kaybın engellenmesi gerekir dediğimizde, işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir ücret olması gerekir dediğimizde ve açlık sınırı, yoksulluk sınırı rakamlarını gördüğümüzde, bu sözü edilen rakamların, olması gerekenin çok uzağında olduğu çok açık. Oysa asgari ücret milyonların meselesidir. Bu ciddiyetle ele alınmalıdır” açıklamasını yaptı. Damla GÖÇ AKYÜZ

WhatsApp Image 2023 12 11 at 15.23.53 | Edirne Ahval Gazetesi
İşçiler Edirne’den ses yükseltti | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu