İş yeri kira artışında tavan yüzde 53,40

‘Mal sahipleri insaflı olmalı’

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, kira fiyat artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisiyle belirlenen tavan kira zam fiyatının yüzde 53,40 olduğunu açıkladı. Devlet kurumlarına ait iş yerlerine yaklaşık yüzde 60’lık zam yapıldığını açıklayan Çeker, ekonominin zor günlerden geçtiğini ifade ederek tüm mal sahiplerini kiralar konusunda insaflı olmaya davet etti. Çeker, yüzde 53,40’lık artış oranının mal sahipleri tarafından aşılması durumunda mahkemeye gidildiğinde, mahkemelerin yüksek oranda kiracılardan yana tavır aldığına vurgu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı tüketici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti ve işyeri kiralarında tavan zam oranı da belli oldu. Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker açıklamalarda bulunarak, TÜİK tarafından açıklanan TEFE TÜFE oranlarının ortalamalarına göre, ticari işletmelerin kira fiyatlarına yüzde 53,40 oranında tavan zam fiyatı belirlediğini belirtti. Çeker; “Burada 12 aylık TEFE TÜFE oranlarının ortalamaları alınıyor. Bu ay açıklanan orana göre 12’nci ayda yüzde 53,40 oranında ticari işletmelerin kiralarını kapsayan tavan artış oranı açıklandı. Meskenlerde standart yüzde 25 olarak devam ediyor. Orada bir değişiklik söz konusu değil. Ama ticari işletmelerde devlet kira artış tavan fiyatını yüzde 53,40 olarak belirledi” dedi.

‘DEVLET KURUMUNA AİT İŞ YERLERİNDE YAKLAŞIK YÜZDE 60 ORANINDA ZAM YAPILDI’

Edirne’de de sıkça bulunan İl Özel İdaresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi devlet kurumlarına ait iş yerlerinin kiralarına da ortalama yüzde 60 oranında zam yapıldığına dikkat çeken Çeker; “Devlete ait kiralık yerlerde var. İl Özel İdaresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi kurumların yerleri var. Edirne’de de Ali Paşa Çarşısı, Bedesten Çarşısı gibi yerlerde fazlasıyla devlete ait kiralık dükkanlar var. Devlet tarafından bu dükkanlara gönderilen tebligatta, devletin TEFE TÜFE’ye göre açıkladığı oran 53,40 ise devlet kurumlarına ait dükkan kiralarına ortalama yüzde 60 zam yapılıyor. Devlet kendi verdiği oranın biraz üzerine çıkıyor. Özel şahsa ait dükkan sahipleri de devletin açıkladığı oran 53,40 olduğu için o oranda zam yapacaklar ya da kiracı ile karşılıklı oturarak bir anlaşma yoluna gidecekler. Anlayış göstererek indirim yapan dükkan sahipleri de var. O zaman yüzde 40-30 zam oranlarına da inebilir. Bazıları da dükkanının kirası ile geçindiği için indirim yoluna gitmeyecektir” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023 12 05 at 16.10.34 | Edirne Ahval Gazetesi
İş yeri kira artışında tavan yüzde 53,40 | Edirne Ahval Gazetesi

‘BOŞUNA ADLİYELERİ MEŞGUL ETMESİNLER, KARŞI TARAFIN MAHKEME MASRAFLARINI BİLE KARŞILARLAR’

Çeker, devletin verdiği yüzde 53,40’lık tavan kira fiyat artışına uymayıp fazla zam yapan mal sahiplerinin, mahkemelerde kesin olarak haksız çıktıklarına vurgu yaptı. Tüm mal sahiplerine kira artışı konusunda insaflı olma çağrısında bulunan Çeker; “Bir dükkan sahibi, devletin verdiği oranı aşarak yüzde 70-80 oranında zam yaparsa ve uzlaşamayıp mahkemelik olurlar. Buradan mal sahiplerine çağrıda bulunuyorum; Hiç boşuna uğraşmayın, mahkemelere gitmeyin. Arabuluculuk sistemlerinde anlaşmazlık yaşayıp mahkemelerle giderlerse, karşı tarafın mahkeme masraflarını bile karşılamak zorunda kalırlar. Hiç uğraşmasınlar haksız çıkarlar. Devletin vermiş olduğu oranlama mahkemelerde tam referans olarak alınıyor. Devletin verdiği TEFE TÜFE oranından fazla zam yapıldığı için haksız bulunurlar ve otomatik olarak dava görülmeden kaybederler. Bu sefer karşı tarafın masraflarını karşılarlar. Para kazanmak isterken zarara uğrarlar. Boşuna adliyeleri meşgul etmesinler. O yüzden devletin dediğini yapsınlar ya da uzlaşmaya gitsinler. Ben dükkan sahiplerini biraz daha insaflı olmaya davet ediyorum. Çünkü şu an zaten ekonomi çok sıkışık durumda. Halkımız gerçekten zor para kazanıp geçiniyor. O yüzden daha ferah bir duruma gelene kadar birbirlerini üzmesinler” ifadelerini kullandı.

‘MESKEN KİRALARINDA OLDUĞU GİBİ, İŞ YERİ KİRALARINDA DA YÜZDE 25 TAVAN FİYAT ARTIŞI OLSUN’

Yüzde 53,40 tavan fiyat artışının da yüksek bir oran olduğunun altını çizen Çeker; “Devletin verdiği tavan kira oranı olan yüzde 53,40 bile yüksek şu anda. Ben isterdim ki devlet, nasıl mesken kiralarına yüzde 25 tavan artış verdiyse, iş yerleri de yüzde 25 olmalıydı. Ben mal sahiplerinin ve kiracıların anlayışlı olmalarını tavsiye ediyorum. Düzgün bir şekilde orta yolu bulsunlar ve mahkemelerde uğraşmasınlar” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER

35c97d31 f8e7 4437 8027 1dba362830c6 | Edirne Ahval Gazetesi
İş yeri kira artışında tavan yüzde 53,40 | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu