“Enez rüzgar türbinlerinin baskısı altında”

Enez İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, 5 Aralık’ta yapılması planlanan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında 25 tane rüzgar türbini projesinin değerlendireceğine dikkat çekerek, yapılması planlanan bazı rüzgar türbinlerinin tarım alanlarında ve yerleşim yerlerine çok yakında olduğuna dikkat çekti. Tarım alanlarına yapılan rüzgar türbinlerinin tarıma zarar verdiğini açıklayan Kılıç, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

5 Aralık’ta yapılması planlanan Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü’nün Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında 25 tane rüzgar türbini projesinin değerlendireceğini bildiren Enez İl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, tarım alanlarının içerisine ve yerleşim yerlerine yakın olan rüzgar türbinlerine karşı olduklarını vurguladı.

‘5 ARALIK’TAKİ ENEZ ÇED DEĞERLENDİRME TOPLANTISINDA 25 TANE RÜZGAR TÜRBİNİ DEĞERLENDİRLECEK’

Projedeki rüzgar türbinlerinin bir kısmının yerleşim yerlerinin yakınında, bir kısmının da tarım alanlarının içerisinde olduğunu ifade eden Kılıç; “Şu an dünyanın en temiz enerjilerini güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi diye tanımlıyoruz. Fakat şu an kendi ilçem olan Enez, rüzgar türbinlerinin baskısı altında. Bu rüzgar enerjisine karşı çıktığımız anlamına gelmiyor. Elbette yapılmalı, elbette ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Bununla ilgili bir sorunumuz yok. Ama 5 Aralık’ta yapılacak olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün gözetimindeki Enez’deki ÇED değerlendirme toplantısında, 25 tane rüzgar türbini projesi değerlendirilecek. Baktığımız zaman, rüzgar türbinlerinin bir kısmı tarım alanlarının içerisinde, bir kısmı yerleşim yerlerinin çok yakınında. Biz, bunlara karşıyız” dedi.

“RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN TARIM ALANLARINA VE YERLEŞİM ALANLARINA UZAK YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Kılıç, rüzgar türbinlerinin hayvanlara rahatsızlık verdiği için, hayvancılığı da sekteye uğrattığının altını çizerek; “Şu an Enez’e bağlı Hasköy’de kurulmuş olan, mevcut çalışır durumda olan rüzgar türbininin, gerek yerleşim yerlerine yakın olduğu için orada yaşayan halka, gerekse orasının hayvancılığın da yoğun şekilde yapıldığı bir yer olduğu için hayvancılığa da hayvanlara verdiği rahatsızlıktan dolayı, bu rüzgar türbinlerinin tarım alanlarının dışında ve yerleşim alanlarına uzak yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“YETKİLİLERİN DAHA DUYARLI OLMASINI BEKLİYORUZ”

Rüzgar türbinlerinin yapımı konusunda yetkilileri daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet eden Kılıç; “5 Aralık’ta Enez Yeniceköy’de ÇED toplantısı yapılacak. Bununla ilgili Enez Ziraat Odası Başkanlığımızda 5 köy muhtarımızla birlikte oturduk, bu konuyu değerlendirdik. Bu konuda da yetkililerin daha dikkatli, daha duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘RÜZGAR TÜRBİNLERİ, AYÇİÇEĞİ DÖLLENMESİNE ENGEL OLARAK VERİM KAYBINA SEBEP OLUYOR’

Kılıç, rüzgar türbinlerinin tarım arazilerinde faaliyet gösterdiği zaman özellikle ayçiçeğinde verim kaybı yaşattığına dikkat çekerek; “Tarım arazisinin içerisine kurulduğu zaman, alanın bir kısmı kullanılamaz hale geliyor. Diğer taraftan çiftçilerimizin, özellikle ayçiçeği üreticilerimizin söylediği şey; döllenme zamanında, yeterli döllenme olmuyor ve verim düşüklüğü oluyor. Bunu bilimsel çevrelere sorduğumuz zaman, ‘Olabilir de olmayabilir de’ diyorlar. Ama göçmen kuşların geçiş yönlerini değiştirdiği kanıtlanmıştır. Arıcılığa büyük zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bundan dolayı biz, tarım alanlarının dışında ve yerleşim alanlarının dışında olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Enez’in rüzgar enerjisi santralleri için verimli bir alan olduğunu da dile getiren Kılıç; “Bölgemizde Hisartepe’de var, yeri de uygun. Bir sıkıntı yok, ama şimdi iyice tarım alanlarının içerisine sirayet etmeye başladı. Enez, rüzgar enerjisi yönünden verimli bir alan. Enez’le ilgili bir sürü ÇED çalışması yapılıyor” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu