Mecliste bütçe maratonu başladı

İl Genel Meclisi 2024 yılı bütçe görüşmeleri, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’in sunumuyla başladı. Tülek, enstitünün faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Edirne İl Genel Meclisi’nde 2024 yılı bütçe görüşmeleri, kasım ayı oturumlarının 6’ncı oturumuyla, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde başladı. Yoklama alımı ve tutanak özetlerinin okunması ile başlayan oturumda bütçe görüşmeleri ile ilgili bilgi veren Meclis Başkanı Geçmiş; “Bugün Edirne İl Genel Meclisi olarak ilimize bağlı 253 köyün, 9 ilçenin, 7 beldenin 2024 Mali Yılı Bütçesi ile performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarını görüşmeye başlayacağız. 640 milyon lira olarak taslak bütçede öngörülen ödeneğin İl Genel Meclisi üyelerimizin çalışması ile şekilleneceği bu ayda, meclis üyelerimize iyi çalışmalar dilerim” dedi.

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ÇELTİK, AYÇİÇEĞİ VE ASPİRDE ÜLKE KOORDİNATÖRÜ

Geçmiş’in açıklamalarının ardından sunum için kürsüye çıkan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitü olarak ülke ve bölge olmak üzere 2 sorumluluk alanlarının bulunduğunu kaydetti ve enstitünün çeltik, ayçiçeği ve aspir ıslah çalışmalarında ülke koordinatörlüğü görevini üstlendiğini dile getirdi. Tülek; “Ülkesel olarak sorumlu olduğumuz ürün grupları çeltik, ayçiçeği ve aspir. Özellikle bu ürünlerin ıslahı çalışmalarında ülkesel koordinatörlük görevini yürütüyoruz. Aynı zamanda uluslararası düzeyde de konularda da bakanlığımızı temsilen ilgili toplantılara katılıp çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bölge enstitüsü olarak bize bağlı olan illere baktığımızda, Trakya Bölgesi’ndeki iller hariç İstanbul, Balıkesir, Bursa ve Çanakkale illerinde direkt faaliyet gösteren il müdürlüklerimizle koordineli olarak çalışıyoruz. Bunun yanında bölgemizde 1987 yılından bu yana bitki sağlığı ile ilgili çalışmaları ve projeleri yürütüyoruz” diye konuştu.

“ÜLKESEL AYÇİÇEĞİ AR-GE MERKEZİ’NİN 2024’ÜN BAŞINDA AÇILMASI PLANLANIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Ar-Ge merkezlerinin kurulmaya başladığını söyleyen Tülek, Ülkesel Ayçiçeği Ar-Ge Merkezi’nin 2024’ün ilk aylarında açılacağını açıkladı. Tülek; “Bakanlığımız bünyesinde ileri Ar-Ge merkezleri kuruluyor. Bölgemizde de ayçiçeği önemli olduğu için 2017 yılında planlanıp, kabul edilen Ülkesel Ayçiçeği Ar-Ge Merkezi, içerisinde birçok laboratuvar barındıracak şekilde, 5250 metrekarelik bir alanda 2024 yılının başında açılması planlanıyor. Şu anda inşaatı devam ediyor” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023 11 08 at 16.37.58 | Edirne Ahval Gazetesi
Mecliste bütçe maratonu başladı | Edirne Ahval Gazetesi

2022 YILI BÜTÇESİ 26 MİLYON 873 BİN LİRA

Tülek, konuşmasının devamında enstitüde 49 işçi, 23 araştırmacı ve memurlardan oluşan 79 personelin çalıştığını belirtirken, enstitüde hizmet aracı ve zirai araçların yeterince bulunduğunu söyledi. Enstitünün 2022 yılı bütçesi hakkında bilgi veren Tülek, genel bütçe ve döner sermayenin personel giderleri, cari gider ve sermaye giderleriyle birlikte toplam 26 milyon 873 bin lira olduğunu aktardı.

TÜLEK, TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE AROMATİK YAĞLAR İLE DEĞİŞEN HAYATLAR İÇİN 2024’Ü İŞARET ETTİ

Devam eden Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Aromatik Yağlar ile Değişen Hayatlar projesiyle alakalı bilgi veren Tülek, proje kapsamındaki tesisin 2024 yılında açılacağını bildirdi. Tülek; “Yüzde 70 Trakya Kalkınma Ajansı ve yüzde 30 da Edirne İl Özel İdaresi’nin desteklediği bir proje bu. Projenin sonuna geliniyor. Proje kapsamında lavanta hasat makinası, distilasyon ünitesi alındı. Şu anda yer yapım çalışması için ihale hazırlıkları Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülüyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu tesis Ziraat Odası Başkanlığı tarafından çiftçilerin hizmetine açılacak” açıklamasını yaptı.

12 TÜR BİTKİDE 195 ÇEŞİT TOHUM ÜRETİLDİ

Tülek, 12 tür bitkide 195 çeşit tohumun üretildiğinin altını çizerek, elde edilen tohumların Türkiye genelinde faaliyet gösteren yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarına verildiğini söyledi. Üretilen tohum çeşitlerinin, Türkiye genelinde 25 ilde yerleşik firmalar tarafından üretiminin yapıldığını kaydeden Tülek, sonrasında üretilen tohumların çiftçilere satıldığını belirtti.

En fazla ürettikleri tohumların çeltik ve buğday olduğunu ifade eden Tülek, 2022 yılında hem çeltikten hem buğdaydan 100 tonun üzerinde tohum üretildiğini vurguladı. Tülek, farklı bitki türleri için üretilen tohum türlerinin satışlarından elde edilen lisans gelirinin 2022 yılında 5 milyon 232 bin lira olduğunu ve gelirlerin araştırma faaliyetlerinde kullanıldığını ifade etti.

YANIKLIK HASTALIĞINA KARŞI 7 TOHUM GELİŞTİRİLDİ

Tülek, bulaştığı zaman yüzde 100’e yakın verim kaybına sebep olan çeltik yanıklık hastalığına yönelik Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsü ile ortak geliştirilen “Çeltik Yanıklık Hastalığına Dayanıklı Çeşit Geliştirme” projesi kapsamında Aslı, Zeybek, Bereket, Hasat, Aliço, Yanmaz ve Tarı2020 isimli çeltik çeşitlerinin geliştirilip tescil edildiğini aktardı. Tülek, hastalığa yönelik geliştirilen tohumların üreticiler tarafından kullanılmaya devam edildiğini ve olumlu geri dönüşler olduğunu bildirdi. Tülek, ayrıca hastalığa yönelik geliştirilen tohumlarda çeltik verimi artırıcı genlerin kullanıldığını ve bu sayede Türkiye’de genel olarak çeltik veriminin yükseldiğini kaydetti.

“EDİRNE KIRMIZISI’NIN ELDE EDİLDİĞİ KÖK BOYA BİTKİSİNE TALEP ÇOK”

Diğer yandan Tülek, Edirne Kırmızı’nın üretildiği kök boya olarak bilinen rubia tinctorum bitkisine olağanüstü bir talep olduğunu ve bitkinin üretiminde model olmak istediklerini, üreticilerin de kök boya bitkisi ekmesini arzu ettiğini dile getirdi. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu