Edirne hemşehrisini uğurladı

Hoşçakal Alex

Edirne’de doğup büyüyen, Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nin Papazı Alexander Çıkırık geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu 62 yaşında hayata gözlerini yumdu. Alex’in ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. 2003 yılından beri Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nde papaz olarak görev yapan Çıkırık, dün yapılan cenaze töreninde dualar eşliğinde, görev yaptığı Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nin bahçesinde bulunan erik ağacının altına defnedildi.

Geçtiğimiz günlerde, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Sveti Georgi Kilisesi Papazı Alexander Çıkırık, gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Çıkırık’ın eşi Mariya Nikolaeva ile kızı Kristina Raykova taziyeleri kabul etti. Alex’in oğlu, Georgi Aleksandrov Çıkırık ise cenaze töreninde görev aldı. Alex, Edirne’nin Kıyık semtinde başta olmak üzere ve Edirneliler tarafından seviliyordu. Alex’i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyen yüzlerce kişi Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’ne akın etti. Adeta Edirne’de barış elçiliği görevini üstlenen Alex, 2003 yılından beri emek verdiği Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nin bahçesine defnedilmeyi vasiyet etmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı’ndan alınan özel izinle, kilisenin bahçesindeki erik ağacının altına defnedildi. Alex’in vasiyeti yerine getirilmiş oldu.

‘İYİ BİR TÜRK, TÜRK OTOBÜSÜNE BİNER’

Bahçede bulunan erik ağacının altına defnedilen Alex, ayrıca anılarla da yâd edildi. Şahit olduğu anları anlatan Kırcalili Bölge Papazı Petır (Kamen) Garena, Alex’in Türk dostu olduğunu vurguladı. Konuşma yapan Papaz Garena; “Alexander burada doğdu, burada yaşadı. Herkes O’nu tanıyor ama O’nun kim olduğunu söyleyeceğim. Şunu herkes bilmeli ki O, Türk halkının bir parçasıydı. Ve Hıristiyan, Bulgar olması O’na hiçbir zaman bir engel olmadı. O, sadece insanlarla konuşup kilisenin bahçesinde herkesi bir araya getirdi. Alex’in vasiyeti üzerine burada din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın herkes ve tüm inançlar bir arada yaşamalıdır. Alex benden çok daha küçük ama ben O’ndan çok şey öğrendim. Bir gün Bulgaristan’dan Türkiye’ye dönecektik ve iki farklı otobüs firması vardı. Biri çok ucuz diğeri çok pahalıydı. İki firma da Türk firmasıydı ama bir firma Türkiye için diğeri de Bulgaristan için çalışıyordu. Alex, ‘İyi bir Türk, Türk otobüsüne biner’ diyerek Türkiye için çalışan firmadan biletini aldı. Böylece bana herkesin ülkesini sevmesi gerektiğini öğretti. Ben çoğu kez buraya gelip O’na yardımcı olmak istedim ama her seferinde ‘Benim yerim Edirne senin yerin Kırcaali’ dedi.” diye konuştu.

İki çocuk babası Alex’in, cenaze merasimini ve defin işlemini Bulgaristan’ın Stara Zagora kentinden gelen Metropolit Kipriyan yönetti. Alex’in cenaze törenine, Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Angel Çolakov, çeşitli konsolosluk temsilcileri, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, ETSO Başkanı Sezai Irmak, Edirne Barosu Başkanı Gökhan Karakoç katılım sağladı.

Düzenlenen cenaze törenine Alex’i seven Edirnelilerin yanı sıra birçok Bulgar vatandaşı da katıldı. Alexander Çıkırık’ın Bulgar Sveti Georgi Kilisesi’nde gerçekleşen cenaze töreninin ardından Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen Papazlar ve din adamları Lalezar’da düzenlenen yemek davetinde bir araya geldiler. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu