‘Çeltiğin nem oranı kömürle düşüyor’

Edirne’de bir kömür deposu işleten Ertunç Ferah, kömürün artık şehir merkezlerinde nadiren kullanıldığını ve kırsal kesimden kendine alıcı bulduğunu açıkladı. Ferah, hasadı devam eden çeltiğin kurutulması için kullanılan makinelerde de kömürün yaygın bir şekilde kullanıldığını aktardı.

Yıllar geçtikçe doğalgazın kentlerde yaygınlaşmasıyla, bir zamanlar neredeyse her evde kullanılan sobalarda kullanılan kömürün kullanım alanları da daraldı. Edirne’de bir kömür deposu işleten Ertunç Ferah, açıklamalarda bulunarak kömürün, sobalı evlerin yanısıra hasat dönemi başlayan çeltikte, nemli çeltiğin kurutulma işleminde kullanılan makinalarda da kömür kullanıldığını açıkladı. Genelde ithal kömür ve yüksek kalorili kömürlerin çeltik kurutmada kullanıldığının altını çizen Ferah; “Doğalgazın ulaşamadığı köylerimiz, nadiren olsa da şehir merkezinde düşük gelire sahip olan haneler ve bunun yanında çeltik biçim zamanı olduğu için, çeltiğin nem oranının düşürmekte kullanılan kurutma makinaları kömürle çalışıyor. Bunlar genelde ithal kömür ve yüksek kalorili Soma kömürü ve benzeri kömürleri kullanıyorlar. Kullanım alanları bunlarla sınırlı kaldı. İyi bir sezon geçiriyoruz. Bundan sonra da kömür alıp yetmeyenler, kış şartlarına bağlı olarak diğer yetmeyenlerin kömürlerini tamamlayacağız” diye konuştu.

Celtigin nem orani komurle dusuyor | Edirne Ahval Gazetesi
‘Çeltiğin nem oranı kömürle düşüyor’ | Edirne Ahval Gazetesi

‘YERLİ KÖMÜR’ÜN ÇUVALI 70, İTHAL KÖMÜRÜN ÇUVALI İSE 175 LİRADAN BAŞLIYOR’

Kömür fiyatlarını da açıklayan Ferah; “Bir çuval yerli kömür 70 lira, ithal kömürler de en düşün 175 lira bandında seyrediyor. İthal kömür daha çevreci, kül oranı düşük, ısı oranı yüksek, yerli kömüre oranla tasarruflu. Yerli kömürümüzde, yerli enerjimiz olduğu için satıyoruz. Soma’dan kömür alıyoruz ve bölgemizde bulunan Malkara, Harmanlı yöresinin kömürlerini kullanıyoruz. Yerli kömür ithal kömüre oranla, biraz daha fazla kullanılıyor” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER

Celtigin nem orani komurle dusuyor 3 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Çeltiğin nem oranı kömürle düşüyor’ | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu