‘Taşkın sahasına peyzaj amaçlı sistem’

Meriç Nehri kıyısına fore kazık yöntemiyle yapılan daha sonra duvarlarının kaldırılmasının ardından gabion sistemi adı verilen yöntemle yeniden duvar inşa edildiği iddiası Edirne’nin gündemine düştü. Yıkılan beton duvarlarının ardından oluşan kamu zararı ise Edirnelilerce merak konusu olurken, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Edirne Kent Konseyi Başkanı İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, yapılması planlanan gabion sistemini Millet Bahçesi projesinde de gördüklerini ve bahse konu olan mevkiinin taşkın sahası olmasına rağmen gabion sisteminin taşkın engelleyici bir özelliğinin olmadığını dile getirdi.

Fore kazık yöntemiyle Meriç Nehri kıyısına örülen beton duvarların yıkılmasıyla yerine gabion sistem adı verilen duvarların yapım çalışmalarının başlatıldığı iddiası ortaya atıldı. Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Edirne Kent Konseyi Başkanı İnşaat Mühendisi Nihat Çolak; “Anladığımız kadarıyla bu duvarlar, Millet Bahçesi Projesi’ne dahil, birtakım peyzaj elemanları. Gabion duvar olduğunu biliyoruz. Daha önceden Millet Bahçesi projelerini incelerken, projenin içerisinde gabion duvarları görmüştük” açıklamasını yaptı.

peyzaj | Edirne Ahval Gazetesi
‘Taşkın sahasına peyzaj amaçlı sistem’ | Edirne Ahval Gazetesi

“GABİON DUVARIN TAŞKIN ENGELLEME İLE HİÇBİR İLGİSİ YOK”

Yapılması planlanan gabion duvar sisteminin sadece peyzaj amaçlı olduğunu, sistemin taşkın engelleyici bir sistem olmadığını belirten Çolak; “Gabion duvar denilen, peyzaj amaçlı bir duvar olduğunu gördük. Çok çirkin. Biz Meriç Nehri’ni, Söğütlük’ten rahatlıkla görebiliyorken, şu anda Söğütlük bir çukur haline geldi. Oradan Meriç Nehri’ni görmek mümkün değil. Bizim dışımızda, çevredeki canlıların da suya erişimini engelleyen bir yapı. Şaşkınlık içerisindeyiz. Biz açılan davadan dolayı, projenin durduğunu düşünüyorduk. Bunların, Millet Bahçesi Projesi’nin bir parçası olduğunu düşünüyoruz, tahmin ediyoruz. Mahkeme kararı varken, halen projeye devam ediliyor. Gabion duvarın taşkın engelleme ile hiçbir ilgisi yok. Sadece görsellik, peyzaj amaçlı bir duvar. Taşkını engellemez. Güzel olsun diye yapıyorlar, ama bizim Meriç Nehri’ni görmemizi engelleyici. Biz açılan davayla birlikte, bunların durduğunu düşünüyorduk, ama demek ki devam ediyor. Meriç’e ve Meriç kıyılarına bu kadar müdahale edilmesine anlam veremiyoruz. DSİ de bunu seyrediyor, şaşkınlık içerisindeyiz. DSİ bunu nasıl seyredebiliyor ve nehir kıyılarına müdahale edebiliyorlar? Burası taşkın sahası. DSİ’den izin alınmadan fidan bile dikemezsiniz. Taşkın Kanunu var, öylesine katı kanunlar varken DSİ, demek ki siyasi baskılara maruz kalmış, boyun eğmiş durumda” diye konuştu.

“BURADA NE KADAR KAMU ZARARI VAR?”

Dökülen beton duvarların neden yıkıldığını ve yerine yeniden neden duvar örüldüğünü soran CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman ise, bu çalışmalar neticesinde oluşan kamu zararı miktarını merak ettiklerini söyleyerek; “Burada ne kadar kamu zararı var? Edirne halkının hiçbir bilgisi yok. Şu anda yine yanlışın üstüne yanlış yapılıyor. Oraya yine beton dikiyorlar” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ

peyzaj 2 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Taşkın sahasına peyzaj amaçlı sistem’ | Edirne Ahval Gazetesi
peyzaj 3 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Taşkın sahasına peyzaj amaçlı sistem’ | Edirne Ahval Gazetesi
peyzaj 4 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Taşkın sahasına peyzaj amaçlı sistem’ | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu