Sevk döneminde alışveriş telaşı

Ağustos ayı celbinin 3’üncü yükümlü sevk tarihi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından 5 Ekim olarak açıklanmıştı. Sevk tarihinin yaklaşmasıyla askere gidecek olan vatandaşlar da askeri malzeme satan dükkanları tercih etmeye başladılar. Edirne Bedesten Çarşısı’nda askeri malzeme dükkanı işleten Mehmet Şefik Güneş, askerliği kış aylarına denk gelen vatandaşların A’dan Z’ye tüm malzemelerin maliyetlerinin 1000-1500 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan Ağustos ayı celbinin ekim ayı sevk tarihinin yaklaşmasıyla, askere gidecek vatandaşlar askerde kullanacakları malzemeleri temin etmek için askeri malzeme satan dükkanları tercih etmeye başladılar. Edirne’de Bedesten Çarşısı’nda askeri malzeme dükkanı işleten Mehmet Şefik Güneş, yaklaşan celp ve sevk döneminde askere gidecek olan vatandaşların neler satın aldığını açıkladı.

‘ASKER EMANETLERİNDEN ÜCRET TALEP ETMİYORUZ’

Askere gidecek olan vatandaşların giyim, tıraş malzemeleri, temizlik malzemeleri gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Güneş, Edirne’de vatani görevini yapan askerler için de ailelerinden gelen kargolara ve emanetlere dükkanlarında sahip çıktıklarını ifade etti. Güneş; “Gelen askerlerimizin, genelde ihtiyaçları belli; Yazın çorap, temiz ve kirli için çamaşır torbası, çamaşır filesi, tıraş çantası, askı, bot boyası, bot tabanı, vatka, banyo kesesi, banyo havlusu ve yüz havlusu, belli başlı kozmetik ürünleri; mesela pudra, diş macunu, diş fırçası, şampuan, köpük ve tıraş bıçağı. Şu an celp dönemi başladı. Ekim ayının 5’inde sevk tarihleri, 7’sinde de teslim olacaklar. Askerlerimize iç çamaşırı, fanila gibi ürünleri temin ediyoruz. Edirne’de vatani görevini yapan askerlerimiz de aileleri burada olmadığından dolayı, kargolarını ve emanetlerini bırakabilecekleri bir yere ihtiyaç duyuyorlar. Kargo konusunda kendilerine kartlarımızı veriyoruz, üzerinde adresimiz yazıyor. Herhangi bir kargo, yiyecek, eşya ve telefonlarını buraya emanet edebiliyorlar ve bundan da herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Çarşı iznine çıkacak askerlerin, aileleri ile rahat bir şekilde görüşebilmeleri için telefonlarının şarjlarını doldurup, teslim ediyoruz” dedi.

‘DEPREM BÖLGESİNDE TEKSTİL SEKTÖRÜ YOĞUN OLDUĞU İÇİN FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ’

Askerlik sevk döneminin yaklaşmasıyla satışlarda hareketlilik yaşandığını dile getiren Güneş, Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketi sebebiyle tekstil sektörünün yavaşladığını ve depremin fiyatlara yansıdığını kaydetti. Güneş; “Celp döneminin gelmesiyle, işlerimizde hareketlilik oluyor. Piyasanın pahalı olması ve fiyat değişikliğinin sürekli olması bizi bu konuda zorluyor. Ancak fiyatlar ne kadar değişse de biz bunu müşteriye yansıtmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Örneğin bir malzeme bize 20 liraya geliyorsa, bir dahaki gelişinde 25-30 lira olduğu zaman biz de direkt zam yapamıyoruz. Vatandaşların da bir alım gücü var. Biz de bu alım gücü doğrultusunda hareket etmeye çalışıyoruz. Depremin yaşandığı Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi iller tekstil ürünlerinin çok olduğu yerlerdi. Orada maliyet ucuz olduğundan dolayı fiyatlar biraz uygundu. Ama depremden sonra fiyatlar artışa geçti. Bu da bizi biraz zora soktu. Olabildiğince vatandaşlara yansıtmamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

sevk 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Sevk döneminde alışveriş telaşı | Edirne Ahval Gazetesi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birliğe teslim olan askerlere gerekli kıyafetleri verdiğini de söyleyen Güneş; “Askerler, birliğe teslim oldukları zaman pantolon, gömlek, kışlık gömlek, parka, kep, palaska ve botları tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından karşılanıyor. Bunun haricinde, askere yeni gittiğinde hiçbir şey almamış düşüncesiyle, 2’şer 3’er çift iç çamaşırı veriliyor. Bunun yanında eşofman takımı, şort, spor ayakkabı benzeri eşyaları kendilerine veriyorlar” diye konuştu.

“A’DAN Z’YE TÜM ALDIKLARI EŞYALAR 1000-1500 LİRA ARASINDA”

Askeri malzemelerin fiyatlarından da bahseden Güneş, kış aylarında askere gidecek olan vatandaşlar için fiyatların biraz daha yükseldiğini aktardı. Güneş; “Fiyatlar aldıkları eşyaya göre değişiyor. Yaz aylarında maliyet düşük, kış aylarında biraz daha fazla. Kış aylarında fiyatların fazla olmasının temel sebebi; yaz ayları için aldıkları malzemelerin üzerine bere, boyunluk, eldiven, içlik, polar, ceket ve kalın çoraplar maliyeti biraz daha artırıyor. Aldıkları malzemeler, ortalama olarak 1000 ile 1500 lira arasında değişiyor. Aldıkları malzeme miktarı da fiyatı değiştirebilir ama A’dan Z’ye tüm aldıkları eşyalar 1000-1500 lira arasında değişiyor” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu