“Boşuna mı okuduk?”

Her yıl, 19 Eylül günü kutlanan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelen Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, sektörde yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Üyeler adına açıklamayı yapan TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren; “İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere ‘boşuna mı okuduk?’ sorusunu sorduruyor” dedi.

TMMOB Edirne Şubesi, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. TMMOB üyeleri adına açıklamayı yapan TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, dayanışma gününe,  coşkulu kutlamalar yerine yaşadıkları sorunların damga vurduğunu belirtti. Eren; “Maalesef dayanışma günümüze, coşkulu kutlamalar yerine, yaşadığımız büyük sorunlar damga vuruyor. İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere ‘boşuna mı okuduk’ sorusunu sorduruyor. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü haline getiriliyor. Hem insanlık hem meslek onurumuzu ayaklar altına alınıyor. Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın çoğunluğu yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan doğrudan etkileniyor. Meslektaşlarımızın çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan meslektaşlarımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

bosuna | Edirne Ahval Gazetesi
“Boşuna mı okuduk?” | Edirne Ahval Gazetesi

“DİRENÇLİ, SAĞLIKLI, GÜVENLİ KENTLERİN İNŞA EDİLMESİ İÇİN DE ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ“

Eren, mimar, mühendis ve şehir plancıların doğayı ve yaşam alanlarını rant amacı güdenlerden korumaya çalıştığının altını çizerek; “Bizler, faaliyetlerimizle, kendi sorunlarımızın dışındaki toplum ve kamuyu ilgilendiren birçok sorunun çözümünde çaba harcıyoruz. Kentlerimizi, doğamızı ve yaşam alanlarımızı rant ve talandan koruyoruz. Afetler ile yıkılmayan, dirençli, sağlıklı, güvenli kentlerin inşa edilmesi için de elimizden geleni yapıyoruz. Biliyoruz ki, bu ülkenin geleceği, aklın, bilimin ve tekniğin ışığında özveriyle çalışan mühendis ve mimarlara ihtiyaç duyuyor. Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü mücadelemizi büyüterek kutluyoruz” şeklinde konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu