“Çocukların beslenme çantası boş”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, 81 ilde yapılan ortak basın açıklaması yaparak, okul çağındaki çocukların beslenmede eksiklik çektiğini dile getirerek, okullarda öğrencilere ücretsiz öğün verilmesi gerektiğini vurguladılar.

81 ilde ortak basın açıklaması yapan CHP Kadın Kolları, okul çağındaki çocukların yeterli beslenemediğini ve okullarda ücretsiz öğün verilmesi gerektiğini dile getirdiler. Edirne’de CHP parti binasında bir araya gelen CHP Kadın Kolları adına açıklamayı yapan CHP Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu; “Kasım 2022’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP’nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti. Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini ‘müjde’ diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü” dedi.

 “ANNELER ÇARESİZ BIRAKILDI”

TÜİK’e göre 7 milyon 600 bin çocuğun dengeli beslenmediğini belirten Gegeoğlu; “TÜİK’e göre 7 milyon 600 bin çocuk dengeli beslenmiyor. Toplam çocuk sayımız 22 milyon 738 bin 300. Bu çocukların yüzde 33,7’si yani 7 milyon 662 bin 807’si maddi yoksulluk çekiyor. TÜİK’in 2022’ye ilişkin Türkiye Çocuk Araştırmasına göre, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33’tür. Et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12,7’de kaldı. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,6 ile Şırnak oldu. Çocuklarımız için et, süt, peynir, yumurta ya da meyve lüks oldu. Anneler çaresiz bırakıldı. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret ile geçinmeye çalışan aileler, çocuklarını okula aç gönderiyor, çocukların beslenme çantası boş” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu