Kiloyla değil gramla mama devri

Artan fiyatlar can dostlarına da yansıyor

Döviz kurlarındaki artış hayvan mama fiyatlarının da günden güne artmasına sebep oluyor. KDV oranının da yüzde 20’ye yükseltildiği hayvan mamalarının artan fiyatlardan dolayı vatandaşlar da kiloyla mama almak yerine açık ve gram gram satılan mamalara yöneldiler. Ayrıca mama fiyatlarının artmasıyla azalmaya başlayan mama bağışları sokak hayvanlarının da aç kalmasına sebep olmaya başladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı Aydın ise artan mama fiyatlarına karşılık yemek artıklarından mama yapma projesinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Katma Değer Vergisi (KDV)’nde artışa gidilerek yüzde 18 oranındaki vergi oranı yüzde 20’ye yükseltilmişti. Hayvan mamalarının da KDV artışından kaynaklı vergi oranı yüzde 20’ye çıkartıldı. Döviz kurlarındaki ve KDV oranlarındaki artış hayvan mamalarını da yükseltti. En az 200 TL’den başlayan hayvan mamalarının fiyatları kalite ve içerisindeki etken maddelere göre farklılık gösteriyor. Gün geçtikçe artan mama fiyatlarına karşılık, hayvan besleyen veya evcil hayvanı olan vatandaşlar da pet shoplardan cüzdanlarına göre açık mama almayı tercih ediyorlar. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş artık evcil hayvanına mama almakta güçlük çektiğini belirterek; “ Bir kedim ve bir köpeğim var. Tabi onlara hayvan demek yerine onlar benim çocuğum diyorum. Çünkü onları evladım olarak görüyorum. Eskiden kilo kilo paketlerle mama alırdık şimdi gram gram zorla alıyoruz. Şuan açık mama almak zorundayım fiyatlar aldı başını gitti. Elbette başka şeylerden kısıp bir şekilde mama almaya çalışıyoruz ama mama almak gittikçe zorlaşıyor. Sosyal medyada oldukça sahiplendirme ilanları görüyorum diğer yandan sokaklara terk edilen cins köpeklerin de sayısı arttı. Besleyemeyen ya sahiplendiriyor ya da sokağa atıyor ki bu durum bir hayvansever olarak beni kızdırsa da elimizden bir şey gelmiyor. Ben şahsen yeri gelir kendim yemem yine onların mamasını alırım ama herkesten bu kadar fedakâr olmasını elbette bekleyemeyiz. Onlar bir can ve biz onları doyurmalıyız. Fiyatlar çok yükseldi bu yükselişe KDV oranlarındaki artış da sebep oluyor döviz kurlarındaki artışta. Yetkililerden onların da bir can olduklarını unutmadan bir şeyler yapmasını istiyoruz” dedi.

KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı Aydın; “Mama fiyatlarındaki KDV’nin kaldırılması lazım, en azından yüzde 1’e çekilmesi lazım. O zaten fiyatlarda bir düşüşe sebep olur. Petshopları da anlıyoruz. Maliyetler arttığı için onlar da haklı olarak üzerine kar koyup satıyorlar. Esnaf oldukları için mecbur kalıyorlar. Ama KDV indirilirse, daha basit çözümler olabilir. Devletin de bazı konularda teşvik yapması lazım” diye konuştu.

Fiyatlardaki artışın mama bağışlarına da yansıdığının altını çizen Aydın; “Aylardır mama bağışı gelmiyor. Ekrem Canalp valimiz sağ olsun, pandemi döneminde hayvanlara mama yardımında bulunmuştu. O gittikten sonra böyle bir uygulama da kalmadı ne yazık ki. O konuda kendisini saygıyla anıyoruz, çünkü Edirne o konuda pilot ildi. Bu konularda devletin kurumlarının destek olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

“YEMEK ARTIKLARINDAN MAMA ÜRETİMİ BİRAN ÖNCE BAŞLAMALI”

Yemek artıklarıyla mama yapılarak can dostlarının aç kalmasının önüne geçilebileceğini bildiren Aydın, mama yapma projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Aydın; “Biz bir dönem mama makinesi de istedik. Bunu Antalya’da yapmışlar. Artık yemekleri topluyor ve mamaya dönüştürüyor. Hem çevresel olarak katkı sağlıyor hem yemek artıkları ziyan olmamış oluyor hem de maliyeti düşürmüş oluyor. Kurumlar, sokaktaki canlılar için en azından böyle bir çalışma da yapabilir. Edirne Belediyesi tarafından, bir dönem böyle bir çalışmanın yapılacağı da söylenmişti. Çok büyük bütçeler değil bunlar. Ne yapacağız? Bütçe yok diye aç mı kalsınlar? Belediyenin zaten hayvanlar için ayırdığı bir bütçesi var. Biz bunu daha maliyetsiz hale getirmeye çalışıyoruz. Artık yemekler toplanıp mamaya dönüştürülsün, hazır mama almaktansa bu daha makul bir çözümdü” şeklinde konuştu.

“HER KURUM BİR HAYVAN SAHİPLENMELİ”

Kurumların hayvan sahiplenerek bütün vatandaşlara örnek olması gerektiğini söyleyen Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı Aydın; “İnsanlara ‘Satın almayın, sahiplenin’ demekle olmuyor. Buna kurumların öncülük etmesi lazım. Her kurum bir hayvan sahiplense ve insanları da teşvik etse, her siteye ‘Bir hayvan sahiplenin, biz de aşılarını üstlenelim’ deseler, bu sefer sokaktakiler azalacak. Herkes 1’er tane hayvan bakarsa, bizlerin üzerinde de yük kalmayacak. Ortak bir çalışma yapılması ve bütün kurumların katılması lazım” dedi.
“CAN DOSTLARI DA SİGORTADAN YARARLANMALI”

Artan maliyetlerin sonucunda hayvanların sokağa terk edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Aydın; “İnsanlar çok haklı. Her şeyin maliyeti arttı. Ama bu terke sebep olacak, daha fazla hayvan terk edilecek. Bakamayınca bırakacaklar, çünkü başka çaresi yok. Ben kendim yemem, yediririm hayvanıma. Ama herkes bizim gibi bakmıyor. Bugün barınağa giderseniz, emin olun bir sürü evden terk hayvanla karşılaşırsınız. Onca para vermişler, almışlar bakamadıkları için terk ediyorlar. Biz şöyle bir şey de önermiştik. Nasıl ben ve benim çocuğum sigortamdan yararlanabiliyorsa, evcil hayvanım da benim sigortamdan yararlanabilmeli bence” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu