Kapıkule’de rakamlar yükselişte

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda gurbetçi sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, geçen yıl gümrük kapısında oluşan araç kuyruklarının, bu yıl yapılan özel çalışmalarla oluşan kuyruğun azaldığını aktardı. Vali Sezer, peron, çalışan sayısı, teknik altyapı gibi etkenler açısından Kapıkule Sınır Kapısı’nda her şeyin yolunda gittiğini kaydederken, giriş çıkış sayılarındaki son durumu da bildirdi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak gurbetçi sezonunu değerlendirdi. Gurbetçilerin hem giriş hem dönüş işlemlerinin hızlandırılması için özel çalışmalar yürütüldüğünü belirten Vali Sezer; “Bugün Kapıkule Gümrük Kapımızda gurbetçilerimizin hem memleketlerini, vatanlarını ziyaret için girişleriyle ilgili hem de tatilini bitirip ziyaretlerini tamamlayan gurbetçilerimizin, yurt dışına dönüşleri ile ilgili olarak, gümrük kapısında gerekli incelemeleri yapmak için burada bulunuyoruz. Gurbetçi sezonu dediğimiz sezon, 22 Haziran’da başlıyor ve yaklaşık 3 aylık bir dönem. Bu dönemde yurtdışından gurbetçilerimiz memleketlerine ziyarete gidiyorlar ve akabinde dönüş oluyor. Geçen yıllar, özellikle gurbetçilerimizin araç kuyruğu noktasındaki görüntüleri izliyorduk. Bu sene burada yapılan özel çalışmalarla, bu görüntülerin olmadığını ve vatandaşlarımızın daha hızlı bir şekilde, beklemeden giriş ve yine aynı şekilde çalıştıkları ve yaşadıkları yerlere dönüş noktasında çalışmalar yapıldığını sevinerek belirtmek isterim” dedi.

PERON VE PERSONEL SAYILARI GEÇEN YILA ORANLA ARTTI

Peron sayılarının geçen yıla oranla artırıldığının altını çizen Vali Sezer, gümrük kapısında çalışan personel sayısında da artış olduğunu kaydetti. Vali Sezer; “Geçen yıl, peron işlem kapasitesi ayını anda 12’yken, bu sene yapılan çalışmalarla birlikte 24’e çıkmış durumda. Emniyet tedbirleri, pasaport kontrol noktasında da yine girişte 12 olan nokta sayımız 14’e çıkartılmış ve çıkışta da 8’den 14’e yükselen bir kapasitemiz var. Bunlar, vatandaşlarımızın bekleme sürelerini azaltan çalışmalar. Personel takviyesi noktasında da bu sene özel bir çalışma yapılmış. Gümrükte 210 personel ilave yapılmış. 1207 personelimiz şu anda aktif olarak çalışıyor. Yine emniyetten de bu sezona özellikle hazırlık noktasında 100 görevlendirme yapılmış durumda ve 245 emniyet personelimiz de burada çalışmalarını devam ettiriyorlar” şeklinde konuştu.

Vali Sezer, Pazarkule Sınır Kapısı’nı da ziyaret ettiğini ve oradaki teknik altyapının da yenilendiğini ifade etti. Bulgaristan tarafının geçen yıla oranla saat başına daha fazla araç geçişi kabul ettiğine dikkat çeken Vali Sezer; “Pazarkule Sınır Kapımızda bugün gezme fırsatı bulduk. Modernizasyon çalışmaları tamamlanmış. Orada da 2 olan peron sayısı yine 8’e çıkartılmış durumda. Teknik altyapılar, bilgisayar sistemlerinin neredeyse tamamı yenilenmiş. Bu da vatandaşlarımıza sunulan hizmetler noktasında kolaylaştırıcı bir faaliyet olarak gözüküyor. Bulgaristan tarafıyla ikili ilişkiler üst düzeyde. Orada da arkadaşlarımız istekleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmış durumda. O da sevindirici. Bulgaristan tarafı geçen yıl saatte 200-250-300 araç geçişi kabul ederken, bu sene 300-350 bandına çekilmiş durumda. Bu da bizim buradaki yığılmaları, karşı taraftaki yığılmaları engelleyen, hızlandıran bir çalışma” diye konuştu.

‘ARAÇ GEÇİŞİ VE YOLCU SAYISI GEÇEN YILA ORANLA ARTTI’

Geçtiğimiz yıla oranla araç geçişinin yaklaşık yüzde 10 oranında arttığını belirten Vali Sezer, Kapıkule’de sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi; “22 Haziran’da başlayan ve bugüne kadar 2 aylık bir süreç tamamlanmış durumda. 2022 ile kıyasladığımızda 447 bin araç geçişi, bu yıl, 492 bine çıkmış durumda. 45 bin araç artışı var geçen yıla göre ve yüzde 10 artış neredeyse. Yolcu sayımız da 1 milyon 800 binden, 1 milyon 950 bine çıkmış durumda. Burada da 145 bin yolcu sayımızda da bir artış var. Alınan tedbirlerin bir sonucu var. Geçen yıl yolcularımızın işlem süresi, bekleme süresi ortalama 45 dakikayken, bu sene 20’li dakikalara inmiş durumda ve mülki amirliğimiz, emniyetimiz, Gümrük Bölge Müdürlüğümüz sürekli sahada ‘Ne tedbir alabiliriz’ diye yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Onlara da teşekkürlerimi iletiyorum. Karşı tarafta yangın oluyor, benzeri sıkıntılar olabiliyor. Burada da yığılmalar olabilir. Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye Yurtdışı Türkler Topluluğumuz burada bir sosyal alan oluşturmuş durumda. Orada çocuk parklarından, ikram alanlarına kadar, yine sivil toplum kuruluşlarımızın benzer çalışmaları var. AFAD’ı da görevlendirdik. Onlar da benzer çalışmalar yapacaklar. Burada yaklaşık 2 haftalık, 10 Eylül’e kadar sürecimiz daha var. Bu süreci de vatandaşlarımız mağdur olmayacak şekilde inşallah, tüm çalışmalarla birlikte tamamlamayı düşünüyoruz. Bu konuda da gayretlerimizi ortaya koyacağız. Ben, kazasız belasız, güzel bir şekilde tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirlere, ülkelere gitmelerini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu