ETTDER’den gurbetçi tedbiri

 

Sınır kapılarından geçişlerde yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulunan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, özellikle Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin ve Esnaf odalarının, ticaret odası ve esnafımızın bu konuda birtakım tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu, her yıl yaz döneminde yaşanan gurbetçi ve turist geçiş sezonunun yaklaşması üzerine yetkilileri ve yerel turizm paydaşlarını uyarma amaçlı yaptıkları basın açıklamasında, sınır kapılarından geçişlerde yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulunan dernek yönetimi, özellikle Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin ve Esnaf odalarının, ticaret odası ve esnafımızın bu konuda birtakım tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

ETTDER yapılan açıklamada, “Özellikle Haziran – Eylül döneminde başta Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala sınır kapıları olarak Edirne’nin ciddi araç ve  konaklamalı ziyaretçi yoğunluğu yaşanmaktadır. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini anavatanlarında geçirmek için yola çıkan vatandaşları özellikle Kapıkule de uzun kuyruklar oluşturduğunu bilmekteyiz. Son iki yılda bu yoğunluğun farklı boyutlara ulaştığını ve yoğunluğa bağlı olarak istenemeyen bazı sorunlarla karşılaşıldığı, 2017 yılı içinde yaklaşık 3 milyon aracın Edirne’deki gümrük kapılarından giriş-çıkış yapıldığının ilgili kurumlar tarafından da bilinmektedir. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve ilgili belediyeler ile turizmle doğrudan ve dolaylı ilgili organizasyonların Edirne turizminin geleceği açısından birtakım önlemler alması gerekliliği görülmektedir. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre 29 Haziran 2017 -1 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 146 bin 639 yolcu aracının giriş, 1 Ağustos 2017 – 4 Eylül 2017 tarihleri arasında ise 111 bin 566 yolcu aracının çıkış yaptığı açıklanmıştır. Ayrıca 2017 Haziran- Eylül dönemlerinde Edirne’nin ciddi bir konaklama yoğunluğu yaşanmıştır”denildi.

Önlemlerin sıralandığı açıklamada “Güvenlik, hızlı geçiş ve kontrol sağlama noktalarında çalışan sınır kapısı personelinin yaşam kalitesi ve yoğun çalışma temposu düşünülerek personel sayısı mutlaka arttırılmalıdır. Peronların tümünün her daim tam kapasite çalışabilmesini sağlayacak oranda personel bulunmalı, gerekirse başka şehirlerden iki aylık dönem için takviye personel alınmalıdır.

Edirne merkezde yiyecek içecek veya konaklama ihtiyaçlarını gideren turistlerimizin tüketimden kaynaklı yaşadıkları sorunlar için başvurabileceği zabıta noktası ve iletişim adresi olmalıdır. Burada çalışanlardan bazılarının yabancı dil biliyor olması önemli olacaktır.

Karayolları Bölge Müdürlüğü tarihi ve turistik noktaları gösteren tabelalar konusunda uluslararası dilleri de içeren bir çalışma yapmalıdır. Bu anlamda özellikle UNESCO simgeleri de kullanılan tabelalar şehir merkezine yönlendirme konusunda etkili olacaktır.

Turistlere afiş, broşür, kitapçık, şehir haritası, önemli telefonlar, seyahat acenteleri, konaklama, yeme-içme yerleri, tarihi önem taşıyan ve Edirne’de görülmesi gereken yerler, tadılması önerilen tatlar, Edirne’ye özgü el sanatları ve daha birçok konuda yardımcı olabilecek materyallerin dağıtılması yönünde ileriye dönük bir yer tahsisi olmalı ve bunu Edirne’de STK kamu işbirliğinde gerçekleştirmelidir.

Özellikle şehre uğramadan geçen ziyaretçiler için Kapıkule Sınır Kapısının Türkiye tarafında son kontrol noktasından sonraki alanın tanıtım görselleri ile dizayn edilmesi ve çarpıcı sloganlar ile dikkat çekilmesi derneğimiz tarafından yapılan projelendirme ile ön görülmektedir. Edirne’ye özgü tarihi, turistik, gastronomi ve el sanatları öğelerinin fotoğrafları ve sloganları burada sergilenecek, konu ile ilgili olarak reklamcılık çalışması yapılıp bütçesi Edirne’deki turizm sektörü temsilcileri ve kamu kurumları tarafından ortak bir şekilde karşılanarak bu görseller ilgili alana yerleştirilmelidir”denildi.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nin  2017 yılında uygulanan anket sorunlarınında sonuç olarak anlatıldığı açıklamada “Edirne sınır kapılarında Avrupa plakalı araçlara yapılan anket sonucunda ziyaretçilerin büyük bir kısmının yılda iki ya da üç kez özel aracıyla Türkiye’ye geldikleri ve Türkiye’ye girişlerde ve çıkışlarda Edirne’ye uğradıkları görülmektedir. Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda Edirne’ye uğramayan ziyaretçilerin nedenleri ise Edirne’nin güzergahları dışında oluşu, zaman kısıtlılığı ve ziyaret ettikleri diğer şehirlere göre biraz daha pahalı olmasıdır. Edirne’yi ziyaret eden kişilerin yüzde 10’unun tarihi ve turistik yerleri gezdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu da Edirne’ye gelen ziyaretçilerin büyük bir kesiminin, Edirne’nin tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgi sahibi olmamasıyla açıklanabilir. Türkiye’ye girişte ve çıkışta büyük bir kesimin alışveriş yaptığı ve tesislerde yeme-içme ihtiyacını karşıladığı görülmektedir. Türkiye’ye girişlerde ve çıkışlarda Edirne’de konaklayanların sayısı azdır. Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda Edirne sınır kapılarında altı ila yedi saat bekleyenlerin sayısının fazla olduğu görülmektedir. Anket formundan elde edilen cevaplar ve şikayetler doğrultusunda ziyaretçilerin yaşadığı en büyük üç sorun; gümrükteki uzun bekleme süreleri, tuvalet yetersizliği ve çöp konteynırlarının az olmasıdır. İleriki yıllarda bu sorunlar üzerine daha yapıcı ve acil müdahale içeren çözümler getirilirse gelen ziyaretçiler açısından tam memnuniyet sağlanmış olacaktır ve Edirne daha fazla turiste daha fazla sürede ev sahipliği yapacaktır.” İfadelerine yer verildi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu