“Çözümlere ve yaptırımlara odaklanmalıyız”

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Engelli bireylerin haklarının kurumların insaf, vicdan, sevgi ve insiyatifine bırakılmamasını vurgulayan Erkenciler, çözümlere ve yaptırımlara odaklanmak gerektiğini belirtti.

Her yıl 10 Mayıs ve 16 Mayıs tarihleri arasında farkındalık etkinlikleri ile kutlanan Engelliler Haftasına istinaden açıklama yapan Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkanı Serpil Erkenciler; “10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftasıdır. Hayatın her alanına dahil olmak sorunların çözüme kavuşturulması, farkındalık yaratmak adına yapılan mücadeledeki seslerin daha yüksek çıktığı haftadır. Sadece bir günde ya da bir haftada birlikte yaşamıyoruz. Yılın 365 günü, ayın 4, haftası, günün 24 saati beraber yaşadığımızı unutmayalım. Aynı havayı soluyor aynı yeryüzünde yaşıyoruz aynı ihtiyaçlara sahibiz. Yemek, içmek, barınmak, eğitim, sağlık hizmetleri, iş sahibi olmak gibi haklar eşittir. Engellilerin hakları bireylerin kurumların insaf, vicdan, sevgi ve inisiyatifine bırakılmamalıdır. Çözümlere ve yaptırımlara odaklanmalıyız. Çıkarılan yasaların eksiksiz olarak uygulanması, yaptırımların yerine getirilmesi gereklidir. Toplum ve sosyal devlet bu bilinçte olduğu sürece hep birlikte eşit bireyler olarak engellenmeden yaşayabilirler” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMA MUHTAÇ BİREYLER OLDUĞU FİKRİNİ DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Engelli bireylerin ailelerine bağımlı ve bakıma muhtaç olduğu fikrinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Serpil Erkenciler, engelli bireylerin çoğu zaman yaşadığı sorunların kendi engelleri yüzünden değil, toplumun bakış açısından, ön yargılarından, yokmuşlar gibi düzenlenen çevre koşullarından, kanunlardaki yetersizlikten kaynaklandığını belirtti. Erkenciler; “Engelli bireylerin yaşadığı zorluklar hem ailede hem de sosyal çevresinde kendini göstermektedir. Engelli bireylerin ailelerine bağımlı ve bakıma muhtaç bireyler olduğu fikrini değiştirmeliyiz. Çoğu zaman yaşadığı sorunlar kendi engellerinden değil toplumun bakış açısından, ön yargılarından, yokmuşlar gibi düzenlenen çevre koşullarından, kanunlardaki yetersizlikten kaynaklanmaktadır. Fırsat eşitliğinden yeterince yararlanamamaları engelli olarak damgalanmalarına yol açmaktadır. Eğer gelişmiş toplum ve devlet olmak kararındaysak bunu engellilerimizi de yaşama katarak sağlayabiliriz. Engelliler için yapılanlar iyilik değil, insiyatif değildir. Eşitliği sağlamak üzere tanınan haklardır. Ülkemizde yaşadığımız deprem sonrası engellilerin ve engelli olarak yaşamlarına devam edecek bireylerin daha cok etkilendiğini yaşam şartlarının daha da zorlaştığını hep beraber gördük. Medikal ortez, protez, tıbbı cihaz tekerlekli ve akülü sandalye alımlarında, yaşamına devam edebilmesi için gerekli malzemeye erişimlerinde devlet katkısı ve ödenme süreleri engelli lehine tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. Zorunlu kullanması gerekli tıbbı malzemelerin aşırı pahalı olması engellilere ve ailelerine ödeme yükü getirmektedir. Bu yük aileler ve kişiler üzerinden kaldırılmalıdır.  Yasam kalitesi ve memnuniyeti artmış engelli bireylerin umutları ve mücadeleleri bitmeyecektir” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu