“Şimdi hayvancılığa yatırım yapma zamanı”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan düve alım hibe desteği hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, ayrıca Trakya bölgesinin düve yetiştirmek için daha avantajlı olduğunu söyledi. Suiçmez, “Damızlık gebe düve yetiştirme merkezlerini acilen kurarak ve bu yapılacak bir çalışmanın içerisine özellikle bu bizim gibi damızlık birlikleri, kırmızı et birlikleri ve kooperatifler, bunların hepsi dahil edilerek ciddi bir merkez kurulursa Anadolu’nun her tarafına buradan damızlık güve satabiliriz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düve alım desteği kapsamında düve yetiştirme merkezlerinden temin edilen hayvanlara yüzde 50, bakanlık tarafından belirlenen diğer işletmelerden temin edilen hayvanlara yüzde 40 hibe desteği sağlanacak. Bu karar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, şu anda hayvanlığa yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu ve bu fırsatların kaçırılmaması gerektiğini belirtti. Suiçmez; “Geçmiş yıllarda da buna benzer uygulamalar vardı. Daha önceden ilk bu düve destekleri çıktığında sadece Tarım Bakanlığının belirlediği işletmeler ya da düve yetiştirme merkezleri vardı. Bu sefer bir farklılık oranı var ama o zaman hayvan bulmakta zorlanıyordu üreticiler. Bu bir sıkıntıydı. Tarım Bakanlığı bu sıkıntıyı da gidermiş görünüyor. Yani farklı yerlerden de farklı işletmelerden de sisteme kayıtlı hayvanlardan birini aldığında bunları alıyorsun parasını önce ödüyorsun zaten işletmeye. Sonra bu evraklar Ankara’ya gönderiliyor. Ondan sonra belirli bir şey diğer destekler gibi senin hesabına bunun %40-45’e 50’si açıklanan oranlarda yatırılıyor. Bu güzel bir şey hayvancılık için. Özellikle ülkemizde biliyorsunuz zaman zaman hayvan sayısı azaldı ve çoğaldı bir sürü şeyler var ama bu tür özendirici ve girişimci şeyleri Tarım Bakanlığı destekliyor ve bence bu İşe girecek olanlar bu fırsatı kaçırmasınlar. Dediğim gibi kolaylaştırmışlar. %40-45 küçümsenecek bir destek değil. Bence şu anda hayvancılığa yatırım yapmak özellikle büyükbaş küçükbaş da iyi ama büyükbaşa yatırım yapma zamanı. Bu fırsatların kaçırılmamasını ben tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU’NUN HER TARAFINA DAMIZLIK GÜVE SATABİLİRİZ”

Edirne’de düve merkezlerinin durumu hakkındaki soruları da yanıtlayan Suiçmez, özellikle kentte bu merkezlere çok ihtiyaç olduğunu ve Trakya bölgesinin çok avantajlı durumda iken bu avantajdan yıllardır istedikleri sonuçları alamadığını söyledi. Suiçmez; “Edirne’ye, özellikle bu bölgeye düve yetiştirme merkezinin çok ihtiyaç var. Trakya bölgesinin bir avantajı var ama bu avantajımızı yıllardan beri maalesef bir tür hayata geçiremedik veya istediğimiz sonucu alamadık demek daha doğru olur. Avrupa Hayvan Sağlık Örgütü var. Bunun da onayladığı bir belge bu çok önemli. Bunu lehimize kullanmamız lazım. Damızlık gebe düve yetiştirme merkezlerini acilen kurarak ve bu yapılacak bir çalışmanın içerisine özellikle bu bizim gibi damızlık birlikleri, kırmızı et birlikleri ve kooperatifler, bunların hepsi dahil edilerek ciddi bir merkez kurulursa biz Anadolu’nun her tarafına buradan damızlık güve satabiliriz. Ancak biz Anadolu’dan düve alamıyoruz, gelmiyor hayvan. Onun için bizim bir avantajımız var. Biz her tarafa satabiliyoruz ama Anadolu kısmı Trakya’ya hayvan satamıyor. Yani böyle bu bu bizim için çok büyük avantaj. Vakit kaybetmeden böyle bir organizasyon yapılır. Ve o zaman buradaki üretici para kazanacak. Hem de biz ülkemizin damızlık hayvan ihtiyacının tamamını olması da ama büyük bir kısmını burada Trakyalı üreticiler yani biz üreteceğiz. Ve milli ekonomiye de çok büyük katkı sağlayacağız. Bu çok önemli bir olay. Ama dediğim gibi burada bizim üreticilere, sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görev düşüyor” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu