Ata’nın huzurunda 96. yıl…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri kapsamında dün Atatürk Anıtına çelenklerin sunumu gerçekleşti. Edirne Valiliğinden siyasi partilerin il başkanlıklarına, derneklerden sivil toplum kuruluşlarına kadar 7’sinden 70’ine Edirneliler Ata’sına minnetlerini iletti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesinin 96. yılı kutlamaları, dün gerçekleştirilen çelenk sunumu törenleriyle başladı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Garnizon Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, CHP Edirne Milletvekili Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Atatürk Anıtında toplanan vatandaşları dinledikten sonra çelenk sunumlarını gerçekleştirdiler. Dün gerçekleştirilen törene yoğun katılım görülürken emniyet güçleri olağandışı bir durum olmaması için adeta kuş uçurtmadı. Çelenklerin sunumu sonrası geçmiş dönemlerde Şehitlerimiz ve Gazilerimiz için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımız okundu. Törene siyasi partilerin il başkanlıkları, çeşitli derneklerin yönetici ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yönetim üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ve 7’den 70’ine vatandaşlar katılım gösterdi. Anıt önünde düzenlenen tören sonrası Edirne Garnizon Komutanlığına bağlı askeri birlikler “Vatan sana canım feda” nidalarıyla yürüyüş gerçekleştirirken, Selimiye Meslek Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi bando takımları da marşlarla vatandaşlara hünerlerini sergiledi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri bugün sabah 09:00’da Edirne Valisi Ekrem Canalp’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayacak. Ardından bugün saat 10:00’da Talatpaşa Caddesinde hazırlanan platformla kutlamalar devam edecek.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARI

VALİ CANALP: “MUASIR MEDENİYETLERİN ÖTESİNE TAŞIMAK EN BÜYÜK SORUMLULUĞUMUZDUR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajında; “Milli birlik ve beraberliğimizin kaynağı olan Cumhuriyetimizin 96’ıncı yıldönümünü hep birlikte büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kazanılan ve tarihe altın harflerle yazılan Kurtuluş Savaşı destanının ardından kurulan Cumhuriyetimiz; azmin, kararlılığın, fedakârlığın, birlik ve beraberliğimizin sembolüdür. Cumhuriyetimiz farklı kültür, inanç ve düşünceleri teminat altına alarak birlikte yaşama idealimizin kaynağı olmuştur. Bu itibarla, Cumhuriyetin ilanı milletimizin şanlı tarihindeki dönüm noktalarından birisidir.  Türk Milletinin sarsılmaz iradesi ve Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatma azmi; tüm güçlükleri aşmamızda bizlere yol göstermektedir. 96 yıl önce yaşananlar, bizlere bugünümüzü armağan eden aziz şehitlerimizin zaferidir. Bıraktıkları miras, çok az Millete nasip olacak kadar büyük ve onurlu bir sorumluluktur. Bilinmelidir ki; Bizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizi korudukça, bağımsızlığımızın nice yıldönümlerini huzur ve mutluluk içinde kutlayacak; bundan sonra da önümüzde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Atalarımızın zorlu mücadelelerle elde ettiği bu değerli mirası; aynı ruh ve şuurla her geçen gün daha da güçlendirerek, bizden sonraki nesillere devretmek ve Türkiye’yi muasır medeniyetlerin ötesine taşımak en büyük sorumluluğumuzdur. Bu bağlamda bizler de bugünlere nasıl gelindiğini unutmayarak, her bakımdan daha güçlü, daha mutlu ve daha gelişmiş bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz.  Bu duygu ve düşüncelerle;  Cumhuriyet’i ‘En Büyük Eserim’ diye tanımlayan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını ile eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi şükranla anıyor, Cumhuriyetimizin 96’ıncı Kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GÜRKAN: “BİR VAR OLUŞUN ADI”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında; “1. Dünya Savaşı’ndan bitkin ve yorgun çıkan Türk Halkı; Kurtuluş Savaşı büyük bir mücadele sergiledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türk Milleti’nin canı pahasına verdiği bu mücadele 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle adeta taçlandı ve tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu yüzden Cumhuriyet, bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı sağlayan, eşitliği ve özgürlüğü oluşturan, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin simgesidir; bu cennet toprakların bölünemeyeceğinin ve ilelebet payidar kalacağının en büyük kanıtıdır. Bizim için Cumhuriyet, tesadüfen seçilmiş ve doğmuş, ısmarlama bir devlet ve hükümet şekli değildir. Cumhuriyet, Türk milletinin kaderinde yer almış, Türk milletinin istek ve karakterine uygun devlet şekli ve siyasi dönemin adıdır. Bu nedenle Cumhuriyet bizim için özgürlüktür, hürriyettir, demokrasidir, yaşam şeklidir. Cumhuriyet; Atatürk’tür; O’nun ilke ve devrimleridir.  Cumhuriyet’i ve Cumhuriyet’in bize kazandırdığı hak ve özgürlükleri canımız pahasına korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı günde, Cumhuriyet’imizin 96. yılında, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyor, Türk Halkı’nın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum” dedi.

ÖZTÜRK: “MUTLULUK VE BAŞARI GETİRMESİNİ DİLİYORUZ”

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk ve Meclis Başkanı Fedai Canım yayınladıkları kutlama mesajında; “Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, “Muasır Medeniyet Seviyesine” ulaşmayı amaçlarken, çağdaşlaşmayı ve zihniyet devrimi gerçekleştirmemizi hedeflemişti. Gösterilen hedefe varmak adına, Edirne Ticaret Borsası olarak tüm üyelerimizle birlikte sorumluluk bilinci içinde; istihdamı artırmak ve ekonomiye katkı sağlamak için büyük çaba gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Bugün her zamankinden daha çok bir ve beraber olmak; birbirimizi sevmek, üretmek, kazanmak, paylaşmak ve gelişmek zorundayız. Cumhuriyetimizin 96.ncı yılının, Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği hedefe ulaşma azmini ve çabasını, ülkemizin aydınlık geleceği için kendisine ülkü edinmiş büyük Milletimize kutlu olmasını, Ülkemize ve Ulusumuza mutluluk ve başarı getirmesini diliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bekir TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu