2019’un manşetlerinden aklımıza kalanlar

Edirne Ahval Haber Merkezi olarak okuyucularımız için 2019 yılında kamuoyunda çok konuşulan manşetlerini ve özel haberlerini derledik. Sağlıktan ekonomiye, spordan siyasete kadar pek çok konuda 2019 yılının Edirne’sine ayna tuttuk. 2019 yılının Ocak ayında gazetemizde yer alan gündem konularını Muhabirimiz Bekir Tüccar sizler için derledi.

 

 

KISPETİN VE USTASININ İSYANI

Kıspet ustası Adem Kayın, kıspete ve ustasına olan ilginin yurtdışında daha yoğun olduğunu ancak ülkemizde ve Edirne’de yeterli ilgiyi görmediğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı olan Kayın; “Yurtdışından gördüğümüz ilgiyi ne yazık ki kendi şehrimizde göremiyoruz. Yurtdışındaki fuarlara ev sahipliği yapan ülkelerden telefonla, maille veya farklı yollardan davetiye alırken. Kırkpınar’ı düzenleyen Edirne Belediye Başkanlığından, ne yılların ustası İrfan Şahin’e ne de bana bir davet bile gelmedi” dedi.

 

31 YIL SONRA İLK KEZ KIRKPINAR’DA

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 50 yıldır başcazgırlığını yapan ve “Pele Mehmet” olarak bilinen Mehmet Tura, 31 yıl önce yazdığı “Kırkpınar” şiirini ilk kez Edirne AHVAL Gazetemize paylaştı.

 

ER MEYDANI GALİBİ ALİ GÜRBÜZ

658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde, Antalyalı başpehlivan Ali Gürbüz, final güreşinde rakibi Orhan Okulu’yu, altın puanla yenerek adını 658. Kırkpınar Başpehlivanı olarak yazdırdı.

 

KIRKPINAR’I EKONOMİK KRİZ VURDU

ÇARŞI ESNAFININ KASASI BOŞ KALDI

Edirne’deki tarihi kapalı çarşılar Arasta, Bedesten ve Ali Paşa esnafları dernek başkanları, 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrası değerlendirmelerde bulundu. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşler için Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısının yoğun olduğunu ancak beklenilen satışları yapamadıklarını dile getirdiler. Dernek Başkanları açıklamalarında farklı sorunların oluştuğunu anlattılar.

 

TENLER DEĞİL, CEPLER YANIYOR

Saros Körfezinde tatil için pansiyon ve kiralık yazlık arayanlar tatilciler, belirtilen fiyatlar ve fırsatçılardan şikâyetçi. Konu hakkında görüştüğümüz Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, denetim eksikliği nedeniyle fırsatçılara zemin hazırlandığını, turistlerin ve işletmelerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

 

EDİRNE DOLDU, OTOPARKSIZLIK DERT OLDU

Gurbetçi sezonun başlamasıyla Edirne’de yaşanan hareketlilik bir kez daha otopark sorununu gözler önüne serdi.Şehre gelen gurbetçiler otopark yetersizliği nedeniyle bir çok sorunla yüz yüze kaldı.

 

NE UZADIK NE KISALDIK

Dünyaca ünlü Forbes dergisi 2019 yılının “Türkiye’de yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirleri” adlı araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre Edirne, 25 şehir arasından 19’uncu sırada yer aldı. İlk olarak 2014 yılında yapılan araştırmada, Edirne 19’uncu sıradaki yerini 5 yıldır hiç değiştirmedi.

 

MAHALLELİ SONUNDA RAHATLADI

Sabuni Mahallesi Fil Yokuşu sokaktaki madde bağımlılarının yuvası haline gelen yeşillik alan, en sonunda temizlendi. Birçok girişimin ardından yetkililer tarafından temizlenerek gözle görünür hale gelen yer, mahalle sakinlerinin yüzünü güldürdü.

 

ÖĞRENCİLER, EDİRNE VE TÜ’YE NOT VERDİ

EDİRNE 9’UNCU, TÜ 56’INCI

Türkiye’de üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan ‘Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’(ÜniAr), “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması” ile “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” 2019 yılı araştırmalarını yayınladı. “Öğrenciler Dostu Üniversite Şehirleri” araştırmasında Edirne, 82 şehir arasından 9’uncu seçilirken, “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması” 188 üniversite arasından 56’ıncı sırada yer aldı.

 

ÇARŞI ‘ÇADIRA’ KARŞI!

Kapıkule’de yeme-içme ve çeşitli ürünlerin satılması için açılması planlanan çadır, Çarşı esnafından tepki topladı. Edirne Esnaflar ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ile Arasta, Bedesten ve Ali Paşa Esnaflarının Dernek Başkanları, Edirne Valisi Ekrem Canalp ile konu hakkında görüştü.

 

“HAYATIMIZI PATLATMAYIN”

Keşan’ın Karacali, Altıntaş, Maltepe, Çobançeşme, Karasatı Köyleri ve Paşayiğit Mahallesi sakinleri; patlatma işlemi ile linyit kömür üretimine karşı, imza topladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz imzalarını ileten köy muhtarları, konu hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

BİR BABANIN FERYADI

“BEN ÖLDÜĞÜM AN OĞLUM DA ÖLMÜŞ DEMEKTİR”

Mehmet Ağırkaldıran (58), yüzde 59 zihinsel engelli oğlunun hayatını sürdürebilmesi için yetkililere seslendi. Ağırkaldıran; “Oğlum zihinsel engeli nedeniyle işe alınmıyor. Tek gelirimiz 480 TL devlet desteği ama yetmiyor. Benden başka oğluma bakan yok. Yarın öbür gün, ben öldüğüm an oğlum da ölmüş demektir” dedi.

 

“DEVLET TİYATROSU KATKI SAĞLAYACAK”

Tiyatro Oyuncusu, Eğitmen ve Yönetmen Erdoğan Eğmen, devlet tiyatrosunun Edirne’ye yapılmasının, kente hem kültürel hem de ekonomik anlamda kazanç sağlayacağını belirtti. Eğmen; “devlet tiyatrosu Edirne’ye kurulduğunda hem kültürel hem de ekonomik anlamda herkes kazanç elde edecektir” dedi. DERLEYEN: BEKİR TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu