RagbiGünlükleri 10

Türkiye’deki ragbi lig serüvenini konuşacağımız günlüğümüzün yeni bir sayfasında daha beraberiz. Ragbi camiasının kış döneminde odaklandığı Ragbi Lig sezonundan bahsedelim. Hoş geldiniz.

2016 yılında, İstanbul merkezli kurulan Ragbi Lig Derneği, Türkiye’de bu sporun gelişmesi ve yayılması için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’deki üniversite ve kulüpleri, Ragbi Lig alanında gelişmeye teşvik ediyor, turnuvalar düzenliyor, uluslararası Ragbi Lig turnuvalarına Türk Milli takımını temsilen katılarak Türk sporuna hizmet ediyor. Tüm bu çalışmalarını, sponsorların ve bağışçıların destekleriyle başarıyor. Dernek, Uluslararası Ragbi Lig Federasyonu ve Avrupa Ragbi Lig Federasyonu’na da üye olarak uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etmektedir.

Ragbi camiasında kış dönemleri iki yıldır ragbi lig yani 13lü ragbi oynayarak geçiyor. Avrupa Ragbi Lig Federasyonu’nun üyelik şartlarını yerine getirebilmek adına bu sezon liglerde yeni düzenlemelere gidildi. En az dört takımlı iki lig şartını sağlamak için geçen sezon oluşan genel sıralamada, ilk dört sırayı alan takımlardan Top 4 ligi, kalan takımdan ise TRLA Kupası oluşturuldu. Normal sezon maçları sonrası, Top 4 Ligi’nde ilk iki sırayı alan takımlar final müsabakasını oynamayı hak kazanırken, Top 4 Ligi’nin sonuncusu ise alt ligin şampiyonuyla playout oynayacak ve kazanan takım yoluna Top 4 Ligi’nde devam edecek. Kadın liginde ise format aynı şekilde devem etti. Normal sezonda ilk iki sırayı alan İzmir Batı Gücü ve Ankara Frigleri takımları, normal sezondan sonra bu kez de kozlarını final maçında paylaşmak için sahaya çıktılar.

Eylül ayında başlayan 13lü Ragbi heyecanı, 14 Aralık cumartesi günü oynanan final maçlarıyla son buldu. Final günü, ülkemiz ragbisinin geleceği u18 takımlarının gösteri maçıyla başladı. Gençlerimizin gösterdiği heyecan ve performansla gelecek adına daha umutlu konuşabiliyoruz. Buffalo Rugby ve Anadolu Lions u18 takımları arasında oynanan müsabakayı 20-12 Buffalo takımı kazandı. Ancak, skora bakmaksızın sahada gösterilen mücadeleyi takdir etmek biz ragbi severlerin üzerine düşüyor.

Günün ikinci müsabakası TRLA Kupası finaliydi. Normal sezon maçları beraberlikle sonuçlanmış iki takım, Anadolu Lions ve BosphorusWolves ikinci ligin en büyüğü olup, Top 4 Ligi’ne yükselme maçına çıkabilmek için sahadaydılar. BosphorusWolves, ülkemizde 13lü Ragbi başladığından beri organizasyonun içinde olan artık tecrübeli bir ekip. Anadolu Lions ise Eskişehir’in önemli temsilcilerinden ve ragbi camiasına birçok sporcu kazandırmış bir takım. Takip edenlerin sonucunu merakla beklediği maç, kıyasıya bir rekabet sundu izleyicisine. Bol skorlu, heyecanlı bu maçın sonunda gülen taraf 36-34 ile Anadolu Lions oldu. Yalnızca TRLA Kupası şampiyonu olmakla kalmayan Lions, henüz açıklanmayan bir tarihte Bilgi Badgers ile playout oynayacak. Önümüzdeki sezon, Top 4 Ligi’nde yeni bir takım görecek miyiz? Yanıtı, Badgers-Lions maçında arayacağız.

Finallerin üçüncü müsabakası, saat 15.00 itibariyle başlayan Kadın Ligi’nin finaliydi. Sezon öncesi finalde karşılaşma ihtimalleri en yüksek görülen iki takım, İzmir Batı Gücü ve Ankara Frigleri şampiyonluk maçı için sahada hazırdılar. İzmir Batı Gücü, yıllardır beraber oynayan oyuncularıyla, birden fazla ragbi disiplininde (farklı takım isimleriyle de olsa) rakiplerine üstünlük kurmuş bir ekip. Ankara Frigleri ise kurulmasıyla birlikte, kadın ragbisine hareket ve heyecan getirmiş bir takım.İki takımı biraz tanıyan ragbi severler, kendilerine kaliteli bir performans sunulacağının farkındalardı. İki takımın kupayı ne kadar istediğini, sahadaki sertliği kenardan izlerken gayet net hissedebiliyorduk. Oyun uzun süre denk bir şekilde gittikten sonra, maçın ilk sayısı birinci devrenin sonlarına doğru İzmir Batı Gücü’nden geldi. İkinci devrede de karşılıklı sayılar izledi ragbi severler. Maçın son düdüğü çaldığında sevinen takım, rakibi Frigleri 12-4 mağlup eden İzmir Batı Gücü’ydü. Milli takımlarımıza da çok sayıda sporcu gönderen bu iki takım, seksen dakikanın sonunda alkışları almayı hak etti. İzmir Batı Gücü takımından Hülya Taşçı, en iyi oyuncu seçildiği ligde çifte mutluluk yaşamış oldu.

Erkekler Top 4 Ligi finali… Günün kapanış maçı olarak oynanan, ragbi camiasındaki herkesin dikkatle takip ettiği, bir gün oynamayı hayal ettiği müsabaka. Normal sezonu ilk iki sırada bitiren Ankara Frigleri ve Trakya Ragbi takımları, 14 Aralık cumartesi günü final için bir kez daha karşı karşıya geldiler. Frigler, liglere katıldığı ilk sezondan beri doğrudan yukarıları zorlayan bir takım. Geniş kadroları, yetenekli sporcularıyla iddialılar. Nitekim katıldıkları ilk sezonda finalde yer alıp, Türkiye 2.si oldular. Sonrasında tecrübe ettikleri Balkan Süper Ligi, oyunlarını geliştirmelerine yardımcı oldu ve bunun meyvesini 2019-2020 sezonunda şampiyon olarak aldılar. Trakya Ragbi olarak yer aldığımız bu final, 13lü Ragbi Ligi’ndeki ilk finalimiz oluyor. Geçtiğimiz sezon ilk defa katıldığımız ligde üçüncü olmuştuk. Bu sene final gördüğümüzde, şampiyonluğa dair inancımız yerinde, hazırlıklarımız tamamdı. Ne var ki hayal ettiğimizin, hazırlığımızın çok uzağında bir final geçirdik ve sahadan 44-16 gibi bir skorla mağlup ayrılarak Türkiye 2.si olduk. Maçın başından sonuna kadar oyunu kontrol edip, haklı bir galibiyet alan Ankara Frigleri’ni de tebrik etmek düşer bizlere. Frig takımı, şampiyonluk unvanıyla birlikte bazı bireysel ödülleri de kazandı. Ligin en skorer oyuncuları Arda Akdağ ve FedeValdez olurken, en iyi oyuncu da Samet İşleyen seçildi.

Eylül ayında başlayan heyecan 14 Aralıktaki final maçlarıyla son bulurken, organizasyonun arkasındaki Ragbi Lig Derneği yönetimini de kutlamak istiyorum. Her sene üzerine koyarak büyüyen organizasyonda, takımların yanında aslan payı kendilerine düşüyor. Gelecek adına gerçekleştirmek istedikleri birçok plan ve düşüncelerinin olduğunu bildiğim Ragbi Lig Derneği’ne teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu