Bir gecede Bin 300 hasta “Aile Hekimlerimize danışalım”

 

Sultan I. Murat Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, son günlerde acil servise başvuru rakamlarının artış gösterdiğini belirterek; “Son bir hafta içerisine 38 bin 682 hasta, hastanemize başvuruyor. 38 bin hastadan 10 bini acil servise başvuruyor. Günlük bin 300 hastaya tekabül ediyor” dedi.

Sultan I. Murat Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Acil Servis yoğunluğu, İnfluenza hastalığı, aile hekimlikleri vs. gibi pek çok konuda gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

“38 BİN HASTADAN 10 BİNİ ACİL SERVİSE BAŞVURUYOR”

Başhekim Sütçü, 2020 yılının ilk haftalarında Sultan I. Murat Devlet Hastanesine tedavi amaçlı gelen hastaların sayısının 38 bin olduğunu belirtti. Sütçü 38 bin hastadan 10’bininin acil servise başvurduğunu belirterek; “Trakya genelinde İstanbul’un batısı da dahil olmak üzere yoğun bakımlarda çok ciddi oranlarda doluluk var. Acil servisimizde 2 endübe hastamız bekliyor. İster istemez bu hastaları yoğun bakıma çıkarmak için yoğun bakımdaki bazı hastalarımızı servise çıkarıyoruz. Bu durum sadece bizle alakalı değil. Keşan’dan Uzunköprü’den hastalarımız geliyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde de 3 hastamız yoğun bakımı bekliyor. Sadece Edirne genelinde değil, Türkiye genelinde böyle bir sıkıntı var. Bu durum mevsimsel olarak görülüyor. Son bir hafta içerisine 38 bin 682 hasta, hastanemize başvuruyor. 38 bin hastadan 10 bini acil servise başvuruyor. Günlük bin 300 hastaya tekabül ediyor. Acil servisimizde doktor sayısını arttırdık. 4 pratisyen 2 acil uzman hekim ile toplamda 6 kişilik ekibimiz hizmet veriyor” dedi.

“YÜZDE 88’İ BAŞVURUYOR”

Sütçü, Edirne genelinde acil servise başvuran hastaların yüzde 88’inin Sultan I. Murat Devlet Hastanesini tercih ettiğini söyledi. Sütçü; “Bin 300 hastaya varan rakamlarda gün içerisinde acil servise başvuran hastamız var. Hafta sonları normal olarak görüyoruz. Çünkü hafta içi olmadığı için vatandaşlarımız servislerden faydalanamadığı için acil servise geliyor ve yoğunluk oluyor. Edirne bölgesinde acil servise başvuran hastaların yüzde 88’i Sultan I. Murat Devlet Hastanesini tercih ediyor. Yüzde 1’i bir özel hastaneye, yüzde 1’i diğer özel hastaneye ve yüzde 10’u da üniversitenin acil servisine gidiyor. Edirne Merkez’in yüzde 88’i hastanemize geliyor”

“KENDİNİ ACİL HİSSEDEN BÜTÜN HASTALAR ACİLDİR”

“Acil servisimize başvuran bir hastamızın bekleme süresi 18 dakika. Bakanlığımızın öngördüğü rakam 30 dakikanın üzerine çıkmaması yönünde. Hastanın durumuna göre değişiyor tabii ki bu durum. Biz bu rakamı 15 dakikanın çok altına çekmiştik ancak yoğunluk ve yaşanılan tedavi süresine göre değişiyor bekleme süresi. Parmağım ağrıyor diyene de kalbim ağrıyor diyene de aynı ilgi gösteriliyor. Kendini acil hisseden bütün hastalar acildir” ifadelerini kullandı.

“AİLE HEKİMLERİMİZE DANIŞALIM”

Sütçü, aile hekimlerine başvuru sayısının çok düşük olduğunu tedavi ve iyileşme sürecinde aile hekimlerinin büyük önem arz ettiğini belirterek; “Aile hekimlerimize de başvuralım. Bir hastalık için aile hekiminin vereceği ilaç da devlet hastanesindeki hekimin de vereceği ilaç aynı. Halk arasında ‘aile hekimi anlayamaz’ veya ‘onun verdiği ilaç iyi gelmez’ gibi bir yanlış algı var. Bu doğru değil. Aile hekimliklerimize de mutlaka danışalım. Hasta olduğunu hisseden vatandaşlarımız hastanelere gelmeden önce mutlaka aile hekimlerine uğramalı. hem hastamızın hem de hastane personelinin işi kolaylaşacak, en kısa sürede de tedavi gerçekleşmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

SÜTÇÜ UYARDI: “DİKKAT EDELİM”

Sütçü, son günlerde İnfluenza virüsünün yaygın olarak görüldüğünü, çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyrettiğini ve de dikkat edilmesi gerekenler hakkında vatandaşları uyardı. Sütçü: “Çocuk servisindeki yataklar dolduğu için KBB servisinin 8 yatağını da çocuk servisine ayırdık. Çocuklarımız için de ekstra olarak bir hemşiremize görevlendirdik. Hemşirelerimizin nöbet saati 10 iken 15’e yükseldi.  En fazla hastalık grubu da göğüs hastalıklarından oldu. Hastanemizde sadece 80’e yakın hasta yatılı bulunmakta. Göğüs hastalıkları servisimiz dolu olduğu için bazı servislerden faydalanıyoruz. İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır. Bu virüste vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken husus, temas ve hava yoluyla bulaşıyor. Ellerimizi temiz tutalım, sık sık yıkayalım. Çocuklarda ve yaşlılarda ağır seyrediyor. Bulaştırıcı nitelikte olduğu için kapalı alanlarda havalandırma çok önemli. Aşılanma da çok önemli” dedi.

Bekir TÜCCAR-Nevser ERASLAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu