RAGBİ GÜNLÜKLERİ – 16

Korona virüs sürecinde normalin dışına çıkan günlük yaşantımızın, eski haline dönmeye çalıştığı günlerdeyiz. Kuralların gevşetilmesiyle birlikte eski düzene kontrollü bir geçiş olması gerekirken, Türk Haklı, keskin bir geçişi tercih etmiş gibi… Maske takmayanların, fiziki mesafeden vazgeçenlerin sayısı giderek artıyor. Günlük vaka sayıları hala bin civarında seyrederken, önlem almaya devam etmeliyiz. Uzmanların da dediği gibi… Bu yaz, bildiğimiz yazlardan olmayacak.
Korona virüs sebebiyle, birçok organizasyon gibi ragbi ligleri de iptal edilmişti. Ragbi gibi yüksek temas içeren bir sporun bu şartlarda iptal edilmesi en doğru karardı. Mart ayında başlayan ligimizin, ilk hafta maçlarının oynanmasından sonra iptali, uzun süredir oyuna hasret olan biz sporcuları tabi ki çok üzdü. Ancak iptal sebebi, üzüntümüzün tesellisine yeter de artar bile. Sağlıklı kalma kaygısının, her şeyin önüne geçtiği bir dönemdeyiz.
Bu süreçte, hem Türkiye Ragbi Federasyonu hem de Ragbi Lig Derneği kulüplerle bir toplantı gerçekleştirip, liglerin durumu ve geleceği üzerine istişare yaptı. Oyunun esas aktörü kulüplerin ne düşündüğü, oyunun ülkedeki durumu adına gerçekten önemliydi.
İlk toplantı, Türkiye Ragbi Federasyonu ve kulüpler arasında gerçekleşti. Trakya Ragbi olarak bizim önerimiz, iki aşamalıydı. Kulüp olarak, bu süreçte herhangi bir organizasyonun yapılabilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorduk. İlk aşamada, yaz aylarının pas geçilip, sürecin izlenmesini önerdik. Eylül ayında yapılacak yeni bir toplantıyla, sürecin değerlendirilmesi ve şartlar mümkünse, ekim ve aralık ayları arasında kalan maçların oynanmasını istedik. Şartların izin vermediği bir durum mevcut olacak ise, 2020 sezonun iptalinin uygun olacağını söyledik. Önerimiz, birçok kulüp temsilcisinden de kabul gördü. Federasyonumuz, sonraki günlerde bir anket çalışmasıyla sporculara da ulaşıp, alacağı kesin karar öncesinde görüş toplamaya devam etti ve nihayetinde, Türkiye Ragbi Federasyonu yönetim kurulu 2020-20 nolu kararı ile ‘Ragbi branşının 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan tüm lig, şampiyona ve müsabakaları 2021 yılına ertelemiştir.’ denildi. Alınan kararlar neticesinde:
1-Tüm şampiyona/kupa/liglerimiz iptal edilmiştir. Liglerimizde şampiyon ilan edilmeyecek olup aynı zamanda da küme düşme ve/veya yükselme olmayacaktır.
2-Gelecek sezonun yapıları ayrıca duyurulacaktır.
3-Liglerin tamamlanmamasından kaynaklı genel kurulla alakalı konularda Gençlik ve Spor Bakanlığının görüşleri doğrultusunda hareket edilmesine karar verilmiştir.
Türkiye Ragbi Federasyonu yönetim kurulu, yukarıda belirttiğim kararları alarak, 2020 sezonu için kafalardaki soru işaretlerini kaldırmış oldu. İnsan sağlığının her zaman birinci öncelik olduğunu düşündüğümden federasyonun kararını yerinde buluyorum. Türkiye Ragbi Federasyonu’nun 2020 yılı için önemli bir gündem maddesi de yapılacak olan başkanlık seçimleri. Seçimlerde delege olabilmek için kulüplerin belli bir sene üst üste federasyon liglerinde yer alması gerekiyor. 2020 Ragbi sezonu iptal edildiğine göre, bakanlığın konuyla ilgili görüşlerini biz kulüplerde merakla bekliyoruz.
Kulüplerin ikinci toplantısı, Ragbi Lig Derneği’yleydi. Yine, ana gündem maddesi pandemi sürecinde liglerin durumuydu. Ragbi Lig Derneği ligleri, yani 13’lü Ragbi Ligleri ülkemizde sonbahar ve kış aylarında organize ediliyor. Alışkın olduğumuz haliyle, eylül ayında başlayıp aralık ayında bitiyor. 13’lü Ragbi Ligleri, diğer liglere (7’li ve 15’li) göre zaman açısından daha şanslı. Ragbi gibi yüksek temaslı bir spor, ‘yeni normal ‘de nasıl oynanır bilmiyorum ama süreci takip edecek zamanlarının olması Ragbi Lig Derneği için bir avantaj. Esas alınması gereken karar, her yıl temmuz ayı içerisinde Kalamış Sahil ‘de yapılan Uluslararası Plaj Ragbi Lig Turnuvası hakkındaydı. Bu konuyla ilgili de farklı görüşler ortaya atıldı. Bütün yıl bu organizasyonu bekliyoruz, yapılsın diyen de vardı. Yazı pas geçelim, eylül ayı içerisinde, yeni sezon öncesinde yapalım diyen de… Bizim gibi bu sezon yapılmasın diyenler de çıktı. Uluslararası Plaj Ragbi Lig Turnuvası, iki gün boyunca geniş katılımla yapılan bir organizasyon. Kimi katılımcılar, organizasyona çadırlarıyla da gelip Kalamış Sahil ‘de kamp yapabiliyorlar. İki gün boyunca çok sayıda insan aynı duşları, tuvaletleri kullanıyor. Bir arada hem ragbi oynuyor hem de eğleniyor. Organizasyonun her yıl yapıldığı tarihte bu sene yapılması imkânsız gibi görünüyor diye düşünürken, Ragbi Lig Derneği Başkanı Sayın Gürol Yıldız’dan kulüplere bir bilgilendirme yapıldı. Kendisi, Kadıköy Belediyesi ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve belediye, İçişleri Bakanlığı’nın talimatını gerekçe göstererek, olumsuz bir dönüşte bulunmuş. Temmuz ayında organizasyonun yapılma ihtimali kalmadığı anlaşılıyor ki zaten kalan süre, organizasyon için yeterli de olmayacaktır. Şu an için masada duran seçenek, eylül ayı içerisinde yapılması olabilir. Eylül ayında yapılması, uluslararası katılımı etkileyebilir. Eğer yapılırsa, belki bu sezon sadece Türk takımlarının katılımıyla olabilir. Kesin bir şey söyleyememekle birlikte, şartların netleşmesini ve ilgili mercilerden yeni bilgileri bekleyeceğiz.
Korona virüs tehlikesinin hala atlatılmadığını bir kez daha hatırlatarak, kendiniz ve sevdikleriniz için herkesi önlemlere riayet etmeye çağırıyorum. Sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu