“KÖYÜMÜZ ORTADAN KALKAR”

Keşan’ın Karacaali, Maltepe, Çobançeşmesi Köyleri ve Paşayiğit Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, 200 metre yakınlarındaki patlatma işlemi ile linyit kömür üretimi yapacak tesise karşı çıkıyor. Karacaali Köy Muhtarı Hasan Kocaalili; “Bizim köyümüz ortadan kalkar. En büyük zarar görecek olan bizim köyümüz. İçme suyuna 200 metre mesafesi var” dedi.

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Keşan Karacaali Köy Muhtarı Hasan Kocaalili, Karasatı Muhtarı İsmet Çolakoğlu, Maltepe Muhtarı Naci Narlı, Altıntaş Muhtarı Ali Aktaş, İl Genel Meclisi’ni ziyaret etti. Karagöz ve köy muhtarları, İl Genel Meclisi’ne gelerek İl Genel Meclisi üyelerinden tavsiye kararı almalarını talep ettiler. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, ÇED gereklidir kararı çıkmasına rağmen dosyanın geri çekilmediğini ifade etti. Karagöz, 30 Haziran günü Keşan ilçesine bağlı karacaali köyünde ÇED halkın katılım toplantısı gerçekleşeceğini söyledi. Karacaali Köy Muhtarı Hasan Kocaalili ise kurulacak olan patlatmalı maden ocağı’nın köylerine 200 metre mesafe de olduğunu belirterek en büyük zararı karacaali köyünün göreceğini vurguladı.

“ÇED GEREKLİDİR KARARI ÇIKTI, AMA DOSYA GERİ ÇEKİLMEDİ”

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, ÇED gereklidir kararının çıktığını fakat dosyanın geri çekilmediğini belirterek “Keşan Kent Konseyi, Keşan genelindeki çevreye, ekolojiye karşı son derece duyarlı. Köylerdeki taş ocakları ile ilgili Saroz ve sazlıdere arasına yapılmak istenen FSRU ile ilgili ciddi anlamda mücadeleler verildi. Yargıt da bu olay kazanıldı. Bunlarla mücadele ederken aynı an da karacaali, Maltepe, çobançeşme, karasatı, paşayiğit mahallesi ve Altıntaş köyü arasında 840 hektarlık alanda maden ve kömür çıkarma ruhsatı alınmış, önceden ruhsatlar varmış ama bunu patlatmalı kömür çıkarma biçimine çevirmek için müraacat etmişlerdi. Bir buçuk yıl önce o zamandan beri itiraz ediyoruz. Daha önceki raporda ÇED halkın katılımı ÇED gerekli değildir kararı vardı. En azından ÇED gereklidir kararı çıktı. Ama dosya geri çekilmedi vereceği zarar dikkate alınarak. 30 Haziran 2020’de Keşan Karacaali köyünde ÇED halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek. Bunun öncesinde gerek muhtarlar gerek Keşan’da ciddi anlamda imzalar toplanıyor.

“BİR TAVSİYE KARARI ALMALARINI TALEP ETTİK”

İl Genel Meclisi üyelerinden konunun temmuz ayı toplantısında gündeme alınmasını talep ettiklerini söyleyen Karagöz, “Edirne’de İl Genel Meclisi’nden de destek, bir tavsiye kararı almalarını sağlamamız için bugün 5 köyün muhtarları ile birlikte ziyaret ettik. Kendilerinden bu konunun temmuz ayı gündemine alınmasını, temmuz ayı gündeminde buraya bunun yapılmaması, böyle bir izin verilmemesi doğrultusunda bir tavsiye kararı almalarını talep ettik. Son derece sıcak karşılandık. Bu işi başaracağımızı umuyorum çünkü burada bütünlük görüldü. 30 Haziran öncesi de Vali Bey’den bir randevu talep edip bu konuda köylülerin düşüncelerini, taleplerini ileteceğiz” dedi.

“BU ŞARTLARDA YAŞAM OLMAZ”

Kurulacak patlatmalı maden ocağı için en tehlikeli köyün karacaali olduğunu belirten Karacaali Köy Muhtarı Hasan Kocaalili; “Bizim köyümüz ortadan kalkar. En büyük zarar görecek olan bizim köyümüz. İçme suyuna 200 metre mesafesi var. Meramız gidiyor ora da mera diye bir şeyimiz kalmıyor. Evler eski olduğu için patlama olayı olduğu zaman çoğu yıkılır. Evlerde 200 metre mesafe de o kadar yakın. Ayakta kalacak bir tane bina olacağını zannetmiyorum. Ben gördüm ama benim torunlarım karacaali diye bir yeri göremeyecek, bu vaziyette göremez. Bu şartlarda yaşam olmaz. Tarihten silinir en fazla zararı da karacaali köyü görür” şeklinde konuştu.   Ali KARAMAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu