Ragbi Günlükleri 19

Ragbi Günlükleri’nin yeniyazısında,okuyucularımızın,ülkemizdeki ragbi otoriteleriyle buluşturmaya devam ediyoruz. Hoş geldiniz…
Bu yazıda, Ragbi Lig Derneği Başkanı Sayın Gürol YILDIZ bizlerle olacak. Ragbi Lig yani 13’lü Ragbi, ülkemizde oynanan ragbi disiplinleri arasında en yeni olan disiplin. Kısa sürede, çok büyük ilerleme sağlayarak, uluslararası ragbi lig camiasından da takdir topladılar. Sayın Başkan ile ragbi lig(13’lü ragbi) disiplini üzerine a’dan z’ye konuştuk.  Ragbi Günlükleri’ne katılımı için Sayın YILDIZ’a teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum.


ZAFER ERAY(ZE): Okuyucularımıza sizi tanıtarak başlayalım. Gürol Yıldız kimdir? Ragbi Lig’e olan ilgisi nasıl başladı? 
GÜROL YILDIZ(GY): Manisa doğumluyum. 26 yıl Avustralya Sidney şehrinde yaşadıktan sonra hayatıma İstanbul’da devam ediyorum. Özel sektörde yöneticiyim. Avustralya’da küçük yaşta okul ve kulüplerde Ragbi Lig sporuyla ilgilendim. Canterbury-Bankstown takımında Jersey Flegg Lig’inde oynamak üzere seçildim. Sakatlanmam nedeniyle devam edemedim ancak hep bu sporun içinde bulundum.


ZE: 2016 yılında, İstanbul merkezli kurulan Ragbi Lig Derneği’nin amaçlarından ve kurulduğu günden bugüne gelişiminden bahseder misiniz?
GY: Ragbi Lig sporunu desteklemek ve geliştirmek amacıyla kurulan derneğimiz kurulan Liglerimiz ve aktivitelerimiz sayesinde 2019 yılında Avrupa Ragbi Lig ve Uluslararası Ragbi Lig Federasyonu’na üye statüsü ile kabul edildi. Erkek ve kadın takımlarıyla uluslararası maçlar düzenlendi. 2018 yılında Balkan 9’lu Ragbi Lig turnuvasında şampiyon olduk. Aynı yıl Avustralya’da düzenlenen Gelişmekte Olan Dünya Ragbi Lig Şampiyonası’nda 4 maçın 3’ünü kazandık. 2019’da kadın Ragbi Lig takımı ilk uluslararası maçını İtalya’ya karşı oynayarak kazandı. Bu başarılardan sonra Türkiye, Dünya Ragbi Lig sıralamasında erkeklerde 24, kadınlarda 11. sıraya yükseldi.
 
ZE: Ragbi Lig Derneği’nin uluslararası bağlantıları ne durumda? Uluslararası Ragbi Lig Federasyonu (RLIF) ve Avrupa Ragbi Lig Federasyonu (RLEF)’nun derneğe ve Türk Ragbi Lig camiasına bakışı nasıl? Aldığınız geri dönüşleri öğrenebilir miyiz?
GY: Türkiye’ye karşı son derece olumlu bakış açısı var. 2019’da Avrupa Ragbi Lig Kongresi’ni 32 ülke delegeleri katılımıyla İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirdik. Başarılarımız ve aktivitelerimiz sayesinde 

2022’de tekrar ev sahibi 

olacağız. Bize destekleri zira hakemlik, antrenörlük kursları gibi etkinlikler ile devam etmekte ve Avrupa Ragbi Lig Şampiyonası’na katılmaya hak kazanmış durumdayız. İlk maçımız Hollanda’ya karşı olacak.

ZE: Yerel Lig yapılanmanızdan bahseder misiniz? Ligleriniz kaç takımla oynanıyor? Türkiye’nin hangi bölgelerine kadar ulaştınız? Oyun bilgisi olarak takımlar ne durumda? 
GY: Son sezonumuz erkeklerde 1.ve 2. Lig şeklinde 4 ‘er takım ile yapılandırıldı. Kadınlarda toplam 4 takım mücadele etti. Ayrıca U18 erkekler de 4 takım bulunmaktadır. Takımlarımız Edirne, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir şehirlerinde bulunmaktadır. Takımların bilgi seviyeleri orta ve iyi durumda. Daha fazla maç yaparak gelişmelerini hızlandırıyorlar.

ZE: Eğitimler konusunda neler yapıyorsunuz? Şu an ülkemizde resmi belgeli antrenörlerimiz, hakemlerimiz bulunuyor mu? Takımların oyun bilgilerini geliştirmek için takımlarla bir iş birliğiniz var mı?
GY: Hakemlik ve antrenörlük kursları düzenliyoruz. Pandemi süresinde online eğitimler de gerçekleştirdik. Resmi belgeli hakem ve antrenörlerimiz var. Dernek olarak, mevcut ve yeni tüm takımlara eğitim ve kurslarımız açıktır.

ZE: Türkiye’de Ragbi Lig sezonu sonbahar-kış döneminde oynanıyor. Dünyayı şu an etkisi altına almış bir pandemi süreci yaşıyoruz ve uzmanların sonbahar- kış döneminde ikinci dalga için uyarıları var. Bu ihtimalleri göz önüne alarak, 2020-21 sezonunun geleceği hakkında bir planlama yaptınız mı? 
GY: Bu hususta mevcut planlamalarımız var. Yetkili makamların öngördüğü önlemleri alarak, sezonun başlama sürecini buna göre yönetmeyi planlıyoruz.

ZE: Federasyonlaşmak planlarınız arasında mı? Yoksa dernek olarak mı faaliyetlerinize devam etmek istiyorsunuz? Bu konuda girişimleriniz oldu mu?
GY: Bu sporun Türkiye’de gelişmesi için federasyonlaşmak mutlaka tercih edilen bir seçenektir. Bu konuda girişimlerimiz bulunmakta, gerçekleşene kadar faaliyetlerimizi dernek çatısı altında yürütmeyi planlıyoruz.

ZE: Alt yaş gruplarında(küçükler-yıldızlar-gençler) Ragbi Lig sporu ne durumda? Gençler arasında ilgi görüyor musunuz?
GY: Bu sporun devamlılığı için alt yaş gruplarında da çalışmaların yapılması planlanmakta. Ragbi Lig Akademilerinin kurulması ve yeni nesil sporcuların arasında sporun bilinirliğinin artması, okul ve özel kulüpler nezdinde Ragbi Lig sporunun gelişmesi hedeflerimiz arasındadır.
 
ZE: Milli takımlarımızdan bahsedelim. Uluslararası düzeyde ülkemizi temsilde ne durumdayız? 2016 yılında bu yana, katıldığınız uluslararası turnuva ve müsabakalardan bahsedip, milli takımlarımızın gelişimini değerlendirebilir misiniz?
GY: Türkiye 4 yıldır Ragbi Ligi’nde ve Dünya sıralamasında erkeklerde 24.ve kadınlarda 11. Sıradadır. Bu da ne kadar hızlı geliştiğimiz ve spora ilginin ne denli yüksek olduğunu göstermektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi Balkan 9’lu Şampiyonu olmamız. Gelişmekte Olan Dünya Ragbi Lig Şampiyonası’nda 4 maçtan 3 ünü kazanarak genel sıralamada 7. Olarak tamamladık. 2025’te düzenlenecek Dünya Kupası’nın eleme maçlarında oynayacağımız için ayrıca gurur duyuyoruz.

ZE: Ragbi Lig Derneği’nin sponsorluk ve yayın durumunu anlatır mısınız? Nasıl kaynak yaratıyorsunuz? Sizi ve Liglerinizi merak eden sporseverler, sizlere nasıl ulaşabilir? 
GY: Bireysel ve özel sektörden destekçilerimiz bulunmakta. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek iletişime geçebilirsiniz.
  
ZE: Her yıl, yaz aylarında organize ettiğiniz bir turnuva var: Uluslararası Plaj Ragbi Lig Turnuvası (UPRL). Böyle bir fikir nasıl ortaya çıktı? İlk turnuvadan sonuncuya, gösterdiği gelişimi anlatır mısınız? Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 2020 yazında olacak organizasyonun, pandemi yüzünden ertelendiğini açıklamıştınız. 2020 UPRL turnuvası için planınız nedir? 
GY: Derneğimizin kurulma amaçlarından birisi bu sporu halka sevdirmekti. Plaj turnuvalarında, her yaştan insanı bir araya getirerek dostluk ve sportmenlik havasında bir festival düzenlemek istedik. Uluslararası ciddi katılım talepleri aldık.  Katılan takımların geri dönüşleri çok olumlu oldu. 2016’da turnuvayı 14 takımla başladık ve şimdi de 26 takıma ulaştık. 2020 turnuvasını yasal mercilerin yönlendirmeleri ile sonbaharda yeniden gündeme getirebiliriz.

ZE: Ragbi Lig camiasının son dönemde merak ettiği bir gelişme var: Euro13. Okuyucularımıza Euro13’ten bahseder misiniz? Organizasyon nasıl olacak? Hangi ülkeler katılacak? Türk takımına oyuncu seçimleri nasıl yapılacak? İdari ve teknik kadro kimlerden oluşacak? Maçlarınız nerede oynanacak? Tüm yönleriyle sizden Euro13’ü öğrenmek istiyoruz.
GY: Euro13 birkaç ülkenin bir araya gelmesi ile oluşmuş kulüp bazlı bir spor projesidir. 16 ülkeden birer takımın katılımıyla gerçekleşecek. İspanya, İtalya, İngiltere, Galler, İskoçya, İrlanda, Hollanda, Belçika, Danimarka, Norveç, Çekya, Moldova, Yunanistan, Macaristan, İsveç ve Türkiye’nin katılacağı profesyonel bir organizasyon olacak. Her takıma profesyonel oyuncular (Avustralya, Amerika, Güney Afrika ve İngiltere’den) takviye edilecek. Son dört takım İspanya Valencia’da Euro13 Şampiyonluk Haftasına katılım hakkı kazanacak. Orada 3.lük ve final maçları oynanacak. Kurulacak takımımız Anadolu XIII adını alarak derneğimiz tarafından Türkiye liginde oynayan oyunculardan seçme yapılarak oluşturulacaktır.

ZE: Balkan Ragbi Lig Federasyonu kurulması için bir çalışma olduğunu biliyorum. Kuruluş çalışmaları hangi aşamada? Böyle bir oluşumun sağlayacağı faydalardan bahseder misiniz?
GY: Balkan Ragbi Lig Federasyon çalışmaları bölgede Ragbi Lig’i gelişimi için planlanan bir kuruluştur. Altı ülkenin katılımıyla oluşacaktır. Özellikle Balkanlarda Ragbi Lig’in büyümesi hedeflenmektedir.
 
ZE: Edirne’de daha önce, uluslararası düzeyde Ragbi Lig sporuna dair organizasyonlar yapıldı. Gelecek yıllarda da Ragbi Lig sporunu Edirne’de izleyebilecek miyiz?
GY: Planlarımızda, Balkan Süper Lig maçlarının ve uluslararası maçların Edirne’de oynanması da bulunmaktadır. Özellikle Edirne ilinde de eğitimler ve kamplar gerçekleşmesini düşünüyoruz.
 
ZE: Edirnelilere ve Ragbi Lig camiasına son mesajlarınızla bitirebiliriz.
GY: Edirne bizim için çok önemli. Ragbi Lig’in Edirne’de daha da gelişmesi için derneğimiz elinden geleni yapacaktır. 18 yaş altında da bu sporun sevilmesi ve oynanması için yapılan maçlara katılmalarını, spora teşvik etmelerini diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu