Ragbi Günlükleri 30

 Türkiye Ragbi liglerine pandemi sebebiyle ara verildiğini daha önce birçok yazımda anlatmıştım. Ragbi Günlükleri’nin 28. yazısı kulüpler ve federasyon arasında yapılan son toplantının değerlendirmesi üzerineydi. Bu toplantıda, Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Sayın Murat Pazan 2021 sezonlarını planlama hususunda teknik kurula yardımcı olunmasını kulüplerden istemişti. 
           Arada geçen sürede, Trakya Ragbi olarak bizlerde bu konu üzerinde düşünüp, önerilerimizi ortaya çıkarmaya çalıştık ve bir plan hazırladık. Bu planı nedenleriyle birlikte sizlerle de paylaşmak istiyorum bugün. Yazının henüz başındayken, kulüpler ve federasyon toplantısında ne konuşulduğunu hatırlamak isterseniz, sizlere RagbiGünlükleri’nin 28. yazısını tekrardan okumanızı öneriyorum. Hadi, Trakya Ragbi’nin 2021 planları üzerine konuşalım. Hoş geldiniz…
            Uzun süredir ragbi oynayamıyoruz. Antrenman yapamıyoruz. Birçoğumuz topu tutmayı bile özledi eminim. Kış döneminde oynanan 13’lü ragbi disiplininin de pandemi sebebiyle oynanamaması, ragbiye olan hasretimizi büyütüyor. Profesyonel liglerin oynanıyor olması iştahımızı kabartıyor olabilir. Yarın öbür gün, milli takım kampları başlayacak. Belki de bu iştah daha fazla kabaracak. Fakat planlamayı yaparken işin bu duygusal tarafını bir kenara koyup, rasyonel düşünmeliyiz. İnsan sağlığını merkeze koyarak bir planlama yapmalıyız. 
İşte bizde planımızı hazırlarken insan sağlığını merkeze koyduk ve düşündük. ‘Ligler neden ve nasıl oynatılmalı?’ sorularına cevap ararken, ‘Ligler neden oynatılmamalı?’ sorusuna daha çok kafa yormamız gerekti. ‘Neden oynanmamalı’ sorusunun cevapları bizleri daha çok tatmin etti.

Bulduğumuz cevapları sıralamaya başlamak istiyorum:
1-Salgın hastalık henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Her gün bakanlık tarafından açıklanan rakamlarda artış görüyoruz. Kaldı ki bakanlığın açıkladığı rakamların güvenilmez olduğu iddiaları var. Türk Tabipler Birliği’nin raporları, ülkemizde hastalığın seyrinin farklı ilerlediğini gösteriyor. Kış döneminde ortaya çıkan mevsimsel hastalıklarla birlikte, salgının durumunun ağırlaşacağı uzmanların tahminleri arasında bulunuyor. 2021’in bahar dönemine kadar gidişatın gözlemlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
2-Salgının tedavisinde aşama kaydedilebilmiş değil. Aşı çalışmaları devam ediyor. Ancak sonuç alınması için beklenen tarihler farklılık gösteriyor. İnsan deneyleri aşamasına gelip, durdurulan çalışmalar var. Aşılamaların başlamasının yine 2021 baharında en erken mümkün olabileceği uzman görüşleri olarak belirtiliyor. Aşının hastalık üzerinde başarı sağlayacağını da tam olarak bilemiyoruz. Büyük ekonomili ülkelerin şimdiden aşı alımları yaptığını ulusal basında okumuştuk. Üretilen aşının kullanılabilmesi, her ülkede farklı tarihlerde olacak. Sıra ne zaman ülkemize gelir kestiremiyoruz.  
3-Hastalığın, insan üzerinde bırakabileceği kalıcı hasarları da düşünmemiz gerekiyor. En belirgin sıkıntıyı solumun yollarında gösterse de yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda görüldü ki beyin, akciğer, karaciğer, böbrek, üreme sistemi üzerinde korona virüs hasar bırakıyor. Bu hasarlar, kalıcı çözüme kavuşturulabilecek mi bilemiyoruz. 
4-Herhangi bir branşta şu an oynanan liglere baktığımızda, bu liglerde büyük paraların kazanıldığını, sponsorların büyük yatırımlarının olduğunu görüyoruz. Yani liglerin oynanması için federasyonlar üzerinde baskı kurabilecek merciiler var. Ragbi camiamızda ise böyle mecburiyetlerimiz yok.Ragbi oynamamızı gerektirecek çok büyük paralar, camiamızda dönmüyor. Bizleri ragbi oynamaya zorlayacak büyük sponsorlarımız da bulunmuyor. Herhangi bir ekonomik kaygı taşımadığımızdan, insan sağlığını merkeze koymalıyız.
5-Şu an devam eden profesyonel liglerde(herhangi bir branşta) bile, her türlü koruyucu önlemi alma imkânı varken, korona virüs vakalarıyla karşılaşılıyor. Maçlar ertelenmek zorunda kalıyor. İngiltere Gallagher Premiership’te Sale Sharks’ın maçı, takımdaki vakalar sebebiyle geçtiğimiz günlerde ertelenmişti. Basketbolda, Avrupa Ligi maçlarında Rusya temsilcisi Zenit’in yaşadığı korona virüs vakaları yüzünden bu hafta oynaması gereken iki maçı ertelendi. Yine ülkemiz futbol liginde de takımlarda korona virüs vakaları yaşandığını görüyoruz. Milyar dolarların döndüğü Amerikan Futbol Ligi’nde bile korona virüs sebebiyle maçlar erteleniyor. Yapacakları iş sadece izole olup maça çıkmakken bile bu oyuncularda vakalar görülebiliyorsa, hayatını idame ettirmek için işe giden, toplu taşıma kullanan biz amatörler, kendimizi nasıl koruyup, izole edebileceğiz?
6-Test kitlerinin doğruluk oranları da tartışılan konular arasında bulunuyor. Semptom gösterip testleri negatif çıkan vakalarla karşılaştık şimdiye kadar. Doktorlarımız, hastaların akciğer BT’lerine bakarak karar veriyorlardı. Karantinasının sonlandırılması için bir hastanın üst üste birkaç testinin negatif çıkması şartı da test kitlerinin güvenilirliğini sorgulatıyor bizlere. Test kitlerinin doğruluk oranları böyle şüpheliyken, her biri pahalı test kitlerinin giderleri oyunculara mı yoksa gelirleri olmayan kulüplere mi yüklenecek? Kulüplerimiz ekstra maliyetin altından kalkabilecekler mi? Soruların cevaplarından emin olduğunuzu düşünüyorum. 
7-Normal zamanlarda sahaya çıkabilmek için ulaşım problemini çözmemiz gerekiyordu. Genelde konaklamayı pas geçiyor, beslenmeyi de oyuncularımıza yüklüyorduk. Yeni şartlar, uygulanması gereken birçok prosedür de getirdi ve bu prosedürler, yeni gider kalemleri anlamına geliyor. Ülke ekonomisi, pandemi sürecinde daha da kötüye gitmişken, birçok işletme ayakta kalmaya çalışırken, firmalar daralan ekonomide yüklerini azaltmaya çalışırken, mevcut şartlarda kulüplerimizin sponsor bulması çok zorlaştı. Ekonomi böyle kötüye giderken, kulüpler nasıl sponsor bulup, gelir sağlayabilecek? Edirne’de sponsor bulmakta çok zorlandığımızı, hatta bulamadığımızı ufak bir bilgi olarak eklemek isterim. Salgının getirdiği yeni gider kalemleriyle birlikte ragbi oynamamız daha zor gözüküyor.
           Yukarıda saydığım şartlarda, ragbi oynanmasının olanaksız olduğunu düşünsek de üzerimize düşeni yaparak, bir plan hazırladık. Ancak bu planın uygulanabilmesi için bazı şartların oluşması gerektiğini söylüyoruz. Öncelikle 2021’in bahar ve yaz aylarına kadar gözlem yapmamız gerekiyor. Hastalığın kontrol altına alınması ve tedavisinin bulunması dikkat etmemiz gereken birinci nokta olacak. Riskler, 2021 sonbaharında minimumu gördüğünde liglerimizin bir ihtimal oynanabileceğini düşünüyoruz. Hazırladığımız planı tablo olarak yazının sonunda bulabilirsiniz. 
            Trakya Ragbi olarak, kendi içimizde de gidişat üzerine bir değerlendirme yaptık. Oyuncu arkadaşlarla yaptığımız toplantıda, hasta olma kaygıları ön plana çıktı. Birçoğu, işe gittiğinden dolayı hasta olma riskini taşıdığını, bunun yanında ailelerine bulaştırma korkusunun daha ağır bastığını belirttiler. Liglerin 2021 başında başlatıldığı takdir de bu sezon için oynamayı düşünmediklerini öğrendim. Kaygılarını anlayışla karşılıyor ve kendilerine hak veriyorum. 
İnsan sağlığını merkeze koyup, mevcut şartları gözeterek yapılacak bir planlamayla önümüzü görebiliriz. Risk almadan, gözlem yaparak, sabrederek bu süreci aşalım. 
             Herkese sağlıklı günler diliyorum. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu