Ragbi Günlükleri 47

Pandeminin bütün dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte, her alanda olduğu gibi ragbi camiasında da liglere ara verilmiş, antrenmanlar sonlandırılmıştı. Bu dönemde, saha içi faaliyetlerin yerini saha dışı yapılan planlamalar, görüşmeler, toplantıların aldığını önceki birkaç yazımda da aktarmıştım. Bu süreçte, Ragbi Günlükleri’nin okuyucularını gelişmelerden haberdar edip, güncel tutmaya çalıştım.

Son dönemde art arda yaşanan gelişmelerle, ragbi camiasında hareketlilik yaşanıyor. 45. yazımızda, Türkiye Ragbi Federasyonu kanadındaki gelişmeleri aktarmaya çalışmıştım. Bu yazıda ise, Ragbi Lig Derneği’nde yaşanan gelişmelere bakacağız. Geçtiğimiz çarşamba günü, Ragbi Lig Derneği Başkanı Sayın Gürol YILDIZ ve kulüp temsilcileri arasında gerçekleşen toplantıda aldığım notları başlıklar halinde sizlerle paylaşmak istiyorum. Hoş geldiniz…

jlk | Edirne Ahval Gazetesiagbi Lig Derneği(RLD); 2016 yılında, İstanbul merkezli kurulduktan sonra ragbi lig disiplinini ülkemizde tanıtmak ve geliştirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Ulusal liglerin(kadın-erkek-U18) yanında oluşturulan milli takım ile Türkiye, uluslararası temsil ediliyor. Açılan kurslarla, hakem ve antrenör ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Daha önce uluslararası toplantılara ev sahipliği yapan RLD, şimdilerde ise gözünü uluslararası organizasyonlara dikti.

Plaj Ragbi Lig Turnuvası; 2016 yılından beri, Kalamış Sahili’nde düzenlenen uluslararası bir organizasyon. Organizasyon, ilk yılından bugüne kendisini çok geliştirdi. Ulusal ve uluslararası katılan takımlarda artış yaşanırken, organizasyonun şartları da iyileşti. Ulusal medyanın da ilgisini çeker duruma gelen turnuva, ragbi severlere eğlenceli bir hafta sonu yaşatmaya devam ediyor. 2020 yazında pandemi sebebiyle yapılamayan organizasyonun kaderi, yine pandeminin gidişatına göre şekillenecek. Buna rağmen RLD, organizasyon üzerine planlarını yapmaya başlamış. Belediye ile gerçekleştirilen görüşmelerde, olumlu geri dönüşler alınmış. 7-8 Ağustos hafta sonu, pandemi şartları da izin verirse, İstanbul Kalamış Sahili’nde Uluslararası Plaj Ragbi Lig şenliği yaşanacak. 2021 yazında yapılacak turnuvanın, öncekilerine göre önemli bir farkı da mevcut. 2021 yılındaki organizasyonda, plaj ragbi lig milli takımı için seçme yapılması da planlanıyor. Bu yeni gelişmeyle birlikte, turnuvaya katılan Türk sporculara ekstra motivasyon sağlanmış oluyor. Kendilerini her zamankinden çok göstermek için çalışacaklarına şüphe yok.  Plaj ragbi ligiyle ilgili en güzel gelişmeden bahsedeyim. Avrupa Ragbi Lig Federasyonu, Avrupa Plaj Ragbi Lig Şampiyonası’nın ev sahipliğini Türkiye’ye verdi. Şampiyona tarihi henüz net olmasa da Türk ragbi ligi için çok güzel bir haber olduğunu söyleyebilirim.

9’lu Ragbi Lig, henüz Türkiye’de ligi bulunmayan bir disiplin. Buna rağmen 2018’in Ağustos ayında, Sırbistan’da düzenlenen 9’lu Ragbi Lig Şampiyonası’nda büyük bir zafer kazandı Türkiye. Ragbi Lig alanındaki ilk başarımızın kazanıldığı 9’lu Ragbi Lig’in, Türkiye şampiyonasının kurulması üzerine çalışmalar olduğunu öğrendik. Gürol Bey’in verdiği bilgiye göre, ağustosun son haftası veya eylülün ilk hafta gibi bir turnuva düzenlenmek isteniyor. Turnuvanın bir gün üzerinden oynanması, takımların birleştiği bir nokta olsa da kaç ayak üzerinden oynanacağı belirsizliğini koruyor. İlerleyen tarihlerde, bu konudaki soru işaretleri de giderilecektir. İstanbul ve Eskişehir, ev sahipliği için adı geçen şehirlerimiz. Önümüzdeki günlerde bu konuda da gelişmeler yaşanabilir. Pandeminin gidişatına göre bu planların revize edileceğini hatırlatmakta fayda var.

adsiz 1.%5B10%5D | Edirne Ahval GazetesiTürk ragbi liginin amiral gemisi tabii ki 13’lü ragbi. 13’lü ragbi ligi için de planlamalar yapılmaya başlanmış. Kadın-erkek ve U18 liglerinin eylülün birinci veya ikinci haftası başlatılması gibi bir düşünce var. Ligin formatı hakkında şu anda bir şey söyleyemiyoruz. Bu konuların belli olması için liglere katılacak takımların belli olması gerekiyor. Erkekler 13’lü Ragbi Ligi’nin birinci ve ikincisi, ülkemizi Balkan Şampiyonası’nda temsil etmeye hak kazanıyordu. Bu tecrübeyi daha önce Kadıköy Bulls, Bilgi Badgers ve Ankara Frigleri yaşadılar. Şimdi ise, Balkan Şampiyonası’nın kadınlar ayağının da kurulacağını öğrendik. Kadınlar ligimizin şampiyonları, ülkemizi uluslararası seviyede temsil şansını yakalayacaklar. Bu gelişme, kadınlar ligindeki rekabeti olumlu yönde etkileyecektir. Sertliğin ve mücadelenin dozajı artacaktır.

Gürol Bey’den öğrendiğimize göre, hayata geçirilmek istenen yeni bir şampiyona daha var. Dünyada oynanan, uluslararası federasyonu, dünya ve avrupa şampiyonaları bulunan bir ragbi lig disiplininden bahsediyorum: Touch Ragbi Lig. 70’e 50 saha ölçülerinde 20 dakikalık iki devre halinde oynanan, takımların 10-12 sporcusundan 6’sının sahada bulunabildiği bir spor. Bu sporun güzel yanı ise, kadınlar ve erkeklerin sahada beraber oynayabilmeleri. Sahada bulunan 6 sporcudan minimum 3’ü kadın, minimum 1’i erkek olmak zorunda.  Bir gün üzerinden düzenlenmesi düşünülen turnuvanın tarihi henüz net değil. Gürol Bey, bu projeye önem verdiğini, kadın-erkek eşitliğine katkı sağlayacağını söylüyor. Uluslararası federasyonla da temas halinde olduklarını belirten Gürol Yıldız, eğer bu proje Türkiye’de tutarsa dünya ve avrupa şampiyonalarına da katılım için harekete geçilebileceğinden bahsetti. Anlaşılan, Türk ragbi ligine yeni bir renk geliyor.

hj | Edirne Ahval GazetesiYine dünyada oynanan ama Türkiye’de hiç tanınmamış bir ragbi lig disiplininden bahsedeceğim: Kış Ragbi Ligi. Plaj ragbi ligiyle aynı formatta(5’e 5) oynanan kış ragbi ligi, tahmin ettiğiniz üzere kar üzerinde oynanıyor. Bir müjdeli haberi de kış ragbi liginden almış bulunuyoruz. 2022’nin ocak veya şubat ayında, ülkemizin ev sahipliğinde düzenlenecek Avrupa Kış Ragbi Lig Şampiyonası için planlamalar yapılmaya başlanmış. Kumda oynamanın ne kadar eğlenceli olduğunu düşününce, aynı hazzı kar üzerinde de yaşayacağımız muhakkak.

RLD, ulusal ve uluslararası alandaki çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, RDL sosyal medya hesaplarından bazı adaylık başvuruları yapıldığını öğrendik. 2021 yılı Kadınlar ve Erkekler 9’lu Avrupa Ragbi Lig Şampiyonası’na ve 2022 yılı U19 Avrupa 13’lü Ragbi Şampiyonası’na adaylık başvurularıyla anlıyoruz ki RDL, uluslararası organizasyon yapacak güveni kendisinde görüyor. Biz kulüpler, bu girişimlerin yapılmasını çok değerli buluyoruz. Toplantıda çıtlatılan ama ayrıntı verilmeyen bir konu daha var. Bu konuda, Avustralya’dan haber bekleniyormuş. Eğer gerçekleşirse, her yıl yapılacak bir organizasyondan bahsedildi. İlerleyen günlerde, RDL’den gelecek haberleri bekliyor olacağız.

hfhfh | Edirne Ahval GazetesiBahsedeceğim son konu, kulüplerin ürünleri üzerine olacak. Biz amatör spor kulüpleri, takımlarımıza ürün yaptıracağımız zaman belli bir sayıyı bulmaya çalışıyoruz. Sipariş topluyoruz ki sayı artsın ve maliyet azalsın. Her an yeni ürün yaptırma durumları da olmuyor. Takıma yeni katılan birisi, ürünsüz kalabiliyor. Bu sorunları aşmak ve bütünlüğü sağlamak için bir girişimde bulunmuş Ragbi Lig Derneği ve bir tekstil şirketiyle anlaşmış. Her takıma özel ürünler yapılacak ve takımlar adına açılacak internet sayfalarında bu ürünlerin satışı sağlanacak. Türkiye’nin her yerinden isteyen kişiler internet üzerinden siparişini verebilecek. Siparişleri de kargoyla evlerine kadar teslim edilecek. İsteyenler takım ürünleri (hudi, tişört vs.) yanında, takımların formalarını da satın alabilecekler. Bu satışlardan kulüplere aktarılacak pay ile de ekonomik olarak kulüplerimize katkı sağlanacak. İlerleyen dönemlerde, büyük alışveriş sitelerinde dahi bu satışları görebileceğiz. Kulüplere küçükte olsa ekonomik olarak getiri sağlayacak bu girişim, aidiyet ve taraftar kültürüne de katkı yapacak. Güzel düşünülmüş bu fikirden dolayı Gürol Bey ve Ragbi Lig Derneği’ni tebrik etmek gerekiyor.

Düşünülmüş birçok fikir, hazırlanmış planlar… Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte sahalara dönebildiğimizde, Türk ragbi ligi ve biz kulüpleri dolu dolu bir takvim bekliyor. Ulusal ve uluslararası alanda gidilecek çok yolumuz olsa da o yola çıktık bir kere. Atamızdan bir alıntıyla kapatalım: ‘Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla ve asla yorulmazlar.’.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu