“Üniversiteler yenilenebilir enerji kullanımını benimsemelidir”

Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Bayrak, fosil yakıtların elektrik üretmek için yakılması sonucu oluşan çevre kirliliği ve küresel ısınma konusunda açıklamalarda bulundu. Bayrak; “İklim değişikliğinin nedenlerinden biri olan fosil yakıtların elektrik üretmek için yakılması sonucu oluşan çevre kirliliği ve küresel ısınma nedeniyle alternatif enerji arayışları birçok alanda her geçen gün artarak devam etmektedir. Hükümet, kamu hizmetleri, kurumlar, endüstriler, üniversiteler enerji sistemleri inşaat ve işletme maliyetini azaltmak ve gelecekteki enerji taleplerini karşılamak için alternatifler aramaktadır” dedi.

Üniversitelerin yenilenebilir enerji kaynak kullanımını benimsemeleri gerektiğini belirten Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Bayrak, üniversite yerleşkelerinin güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir altyapılar kurmak için ideal yerler olduğunu söyledi. Bayrak; “İklim değişikliğinin nedenlerinden biri olan fosil yakıtların elektrik üretmek için yakılması sonucu oluşan çevre kirliliği ve küresel ısınma nedeniyle alternatif enerji arayışları birçok alanda her geçen gün artarak devam etmektedir. Hükümet, kamu hizmetleri, kurumlar, endüstriler, üniversiteler enerji sistemleri inşaat ve işletme maliyetini azaltmak ve gelecekteki enerji taleplerini karşılamak için alternatifler aramaktadır. Rüzgar, güneş, hidro ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları, tüm dünyada artan enerji talebini karşılamada fosil yakıt, kömür, gaz ve petrol gibi konvansiyonel enerji kaynaklarının başlıca alternatifleri haline gelmiştir.  Üniversiteler sürdürülebilirlik konusunda topluma örnek olma misyonu ile yenilenebilir enerji kullanımını benimsemelidir. Dağıtım hatlarından elektrik satın alınması, dolaylı olarak karbon salımını arttırırken enerjinin yerleşkede üretilerek yerinde kullanılması büyük ölçekli altyapı değişikliğini gerektirmeden ihtiyaç duyulan sürdürülebilirliği ve gücü sağlayacaktır. Üniversite yerleşkeleri güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir altyapılar kurmak için ideal yerlerdir. Geniş çatı yüzeyleri ve araziler bu sistemler için bol miktarda yüzey alanı sağlar. İlk yatırım maliyetlerinin yüksek olması, sürekli kullanımlarda telafi edilebilmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmalarını yoğun olarak yürüten ve İklim Eylem Planı bulunan üniversitelerin yenilenebilir enerji kullanımı ve karbon ayak izinin azaltılması için uyguladıkları başlıca yöntemler; enerji tasarrufu yapmak, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak, sürdürülebilirliği eğitim sistemine dahil etmek ve diğer atık biçimlerini azaltmaktır. Enerji ve maliyet tasarrufu sağlamak için elektrik ve doğalgaz kullanımını azaltmak, birimler arası enerji tasarrufu yarışması düzenlemek, otoparkların üzerine güneş panelleri inşa etmek, LED ampuller kullanmak, birimler arası toplu taşıma sistemini kullanmak yapılan uygulamaların bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTELERİN DOĞAYLA UYUMLU YERLEŞKELER HALİNE GETİRİLMESİ AMAÇLANIYOR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı arasında “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imzalandığını söyleyen Gökçen Bayrak, bu protokol ile birlikte üniversitelerin sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu yerleşkeler haline getirilmesi amaçlandığını belirtti. Bayrak; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı arasında “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imzalanmıştır. Bu protokolle; üniversitelerin sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu yerleşkeler haline getirilmesi amaçlanıyor. Kampüslerde enerji kaynaklarının verimli kullanımı, yenilenebilir enerji ve sıfır atık uygulamaları da yaygınlaştırılmış olacak. Protokol ilk etapta pilot olarak belirlenen üniversitelerde, ardından tüm üniversitelerde uygulanacak. Trakya Üniversitesi olarak çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. Trakya Üniversitesi, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek (YEVDES) Projesi kapsamında, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında geliştirilen Ar-Ge projelerine yönelik teknik destek alma hakkı elde etmiştir. Ayrıca, Dünya’dan saygın üniversitelerin kampüslerinin değerlendirildiği, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekerek çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan GreenMetric’e bu yıl ikinci kez başvuran Trakya Üniversitesi, önemli bir başarıya imza atmış ve bu yıl 85 ülkeden 1050 üniversite arasında 249. sıraya yerleşmiştir. Üniversitemizde Sıfır Atık projesi kapsamında kağıt, metal, cam ve plastik atıklar, tehlikeli ve tıbbi atıklar, elektrikli ve elektronik atıklar ile ahşap hurdalar ayrıştırılarak toplanmakta ve geri dönüşümü sağlanmaktadır. Güneş panelli aydınlatma elemanlarının kullanımı arttırılmaktadır. Biyolojik atık su arıtma tesisi işletilmektedir ve yağmur sularının toplanması için pilot çalışmalar başlatılmıştır. İfadelerine yer verdi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu