‘Acıların en emsalsizi Balkan Savaşları’

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen, “Cumhuriyetin 100. Yılında Balkan Savaşlarını Yeniden Düşünmek” adlı bir panel gerçekleştirilerek, Balkan Savaşları’nın tarihi hakkında konuşmalar yapıldı ve Balkan Şehitleri anıldı. Panele, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, STK temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katılım sağladı.

‘HAREKET EDEN HER ŞEY, ÖLDÜRÜLMEYE ÇALIŞILDI’

Balkan Savaşları’nın tarihi, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde yapılan, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği “Cumhuriyetin 100. Yılında Balkan Savaşlarını Yeniden Düşünmek” adlı panelde konuşuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından açılış konuşmasının yapılmasıyla devam etti. Tabakoğlu, yaptığı konuşmasında; “Edirne, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptığı tarihten bu yana, çok büyük fetihler, sevinçler ve birçok zenginlikler yaşamış güzel bir şehir. Osmanlı Devleti’nin son dönemiyle beraber, yurt edindiği balkanları, büyük savaşlarla ve işgallerle zor duruma düştüğü dönemlerde, en büyük balkan şehirlerinde olduğu gibi en büyük acıları yaşamış bir şehir. Belki de bu acıların en emsalsizi Balkan Savaşları. Pek çok yerli yabancı araştırmacı; ‘Hareket eden, kadın çocuk demeden her şey, öldürülmeye çalışıldı’ diyor. Tarih, milletin hafızasıdır. Tarihi, bu hafızayı diri tutmak, her alanda güçlü olmak, bir ve beraber olmak için kullanmak iyi bir fırsattır. Bizler büyük bir imparatorluğun torunu olduğumuz için, acılarımız genellikle saklarız” ifadelerine yer verdi.

KARA GÜNLERİN ULUS İNŞA KİMLİĞİNDEKİ ÖNEMLİ ROLÜ

Panelde konuşan Prof. Dr. Nurten Çetin, bugünkü Türkiye’nin inşasında Balkan Harbinin önemine dair bilgiler verdi. Çetin; “Ulus devleti inşasında Balkan Harbi, yaşanan tüm acılara ve felaketlere rağmen, çok büyük önem arz etmektedir. Savaşla birlikte yaşanan gelişmeler ile demografik yapıda meydana gelen değişimler, Türk toplumunun milli birlik ve beraberlik duygularının zirveye ulaşmasını sağlamıştır. Tarih boyunca, birçok farklı dil ve etnik unsurlara ev sahipliği yapan Edirne, bu dönemde tarifsiz acılar yaşamış, ancak Edirne’nin bu kara günleri, tüm ulus inşa kimliğinin ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Nitekim bu savaş sırasında oluşturulan, yurt cephesi düşüncesi, milli mücadele döneminde de çok organize bir şekilde sürdürülmüştür. Balkan Savaşları, bu yıl 100’üncü yılına eriştiğimiz, Türk-Yunan nüfus mübadelesinin de ilk adımını oluşturması açısından ayrıca özel bir önem taşımaktadır. 1912 yılında Balkanlı devletlere karşı aralıksız olarak başlayan bu mücadele, Birinci Dünya Harbi ve akabinde Milli Mücadele’de tüm emperyal güçlere karşı sürdürülmüş, 30 Ağustos’ta nihayete ermiş ve Lozan Barış Antlaşması’yla da taçlandırılmıştır” dedi.

Panelin devamında, “Balkan Savaşlarına Dair Meseleler ve Değerlendirmeler” başlığı kapsamında, Trakya Üniversitesi öğretim görevlileri, ayrı ayrı konularda Balkan Savaşlarını değerlendirdiler. Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu, “Balkan Harbi Öncesinde Osmanlı Birliklerinin Terhisi” hakkında bilgiler verirken, Doç. Dr. Aziz Tekdemir, “Balkan Savaşlarında Osmanlı Ordusunun Kullandığı Ulaşım Araçları” hakkındaki sunumuyla, paneli takip edenleri bilgilendirdi. Prof. Dr. Nurten Çetin, “Balkan Savaşları’nın Türk ve İslam Dünyasındaki Etkileri” hakkında konuşurken, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, “Balkan Savaşları ve Kiliseler Meselesi” konusunda bilgi verdi. Dr. Araştırma Görevlisi Hakan Şallı, “Edirne’nin Kara Günü 26 Mart 1913-Geçmişten Günümüze Anma Törenleri” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Sunum yapan kişilere, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu tarafından teşekkür mahiyetindeki belgelerin takdim edilmesinin ardından panelin birinci oturumu sona erdi. Panelin ikinci oturumunda, “Balkan Savaşlarının Askeri Boyutu” başlığı altında, Doç. Dr. Bülent Yıldırım, “Balkan Savaşlarında Bulgar Ordusunda Makedonya-Edirne Gönüllüleri Kolordusu ve Taşnak Ermeni Bölüğü” konusunda sunum gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner ise ”Balkan Savaşlarında Savunma Sistemi Olarak Edirne Tabyaları: İnşa Süreci ve Mimarisi” hakkında sunum yaptı. Dr. Öğr Üyesi Veysi Akın, “Edirne Müdafii Şükrü Paşa” hakkında konuşma yaparken, Yüksek Lisans Öğrencisi Esranur Demircan da, “Edirne Merkez Hastanesi” başlıklı konuşmasını yaptı. İkinci oturumda sunum gerçekleştiren kişiler ödüllerini, Prof. Dr. Nurten Çetin takdim etti. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu